ANO bude dál prosazovat snížení DPH u elektřiny a plynu, uvedla Schillerová

Poslanci opozičního hnutí ANO budou podle své předsedkyně Aleny Schillerové prosazovat snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u elektřiny a plynu na nulu tak, jak to navrhovala bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Schillerová to uvedla ve Sněmovně při zdůvodnění, proč chce její frakce na mimořádné schůzi probrat růst cen energií a koronavirovou pomoc podnikatelům.

"Odpuštění DPH je rozumným krokem. Úkolem státu není bezpodmínečně zdanit všechno, co je možné,“ řekla Schillerová. Podotkla, že se stejnou cestou vydala řada zemí EU, nejnověji Chorvatsko. "Mám pocit, že tady převládla ješitnost. Tváříte se, že cokoli připravila Babišova vláda, je špatně,“ vyčetla bývalá ministryně financí nynější vládní koalici. Vládní pomoc nejpotřebnějším ve formě příspěvků na bydlení je podle Schillerové nedostatečná. Navíc řada lidí si o příspěvky nebude schopna požádat, míní šéfka poslanců ANO.

K obdobným krokům vyzval nynější vládu také předseda poslanců o opozičního hnutí SPD Radim Fiala. Podle něho za růst cen energií může mimo jiné závazek EU snížit emise. Jako příklad řešení dal návrh zastropování cen energií, pohonných hmot nebo hypotečních úvěrů a snížení cen základních potravin. Jmenoval Slovensko, Maďarsko a Polsko, kam Češi z pohraničí jezdí kvůli levnějším základním potravinám, benzinu a naftě, u nichž polská vláda na půl roku zrušila DPH.