Půl bilionu korun, Česko má rozpočet s historicky nejvyšším schodkem

Poslanecká sněmovna, foto: ČT24

Poslanecká sněmovna ve středu schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun. Historicky nejvyšší deficit je podle vlády nutný, protože kabinet potřebuje peníze na investice, aby se rozhýbala koronavirem zasažená ekonomika.

Andrej Babiš,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Jde již o třetí navýšení letošního schodku kvůli dopadům epidemie koronaviru. Původní schodek schválený loni v prosinci měl být 40 miliard, sněmovna jej letos navýšila na 200 a později na 300 miliard korun. Pro schválení o dalších 200 miliard hlasovalo 104 poslanců, ostatní byli proti. Podporu měla menšinová vláda ANO a ČSSD zajištěnou u komunistů, kteří ji tolerují a podporují. Výměnou za jejich hlasy pro rozpočet sněmovna z téměř třiceti pozměňovacích návrhů podpořila jen ty komunistické.

Hlasování předcházela několikahodinová debata. Vládní návrh před poslanci hájil premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj souhrnná data z ekonomiky naznačují, že české hospodářství bude dál klesat a navýšení schodku pomůže ekonomiku rozhýbat. "Je to rozpočet, který drží zaměstnanost, který je výhodný pro všechny občany naší země," uvedl. Dodal, že je ale zdrženlivý, pokud jde o předpovědi vývoje, a varoval před katastrofickými scénáři.

Alena Schillerová,  foto: ČTK / Roman Vondrouš

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že aktuální schodek nelze posuzovat optikou, na jakou jsme byli zvyklí z minulých let. "Nejistoty ohledně oživení ekonomiky ve druhé polovině roku jsou stále vysoké. I proto jsem ráda, že zůstává ve vládní rozpočtové rezervě stále téměř 34 miliard korun," uvedla.

Kritika opozice

Opoziční strany půlbilionový schodek kritizují. Vládě vyčítají, že v rozpočtu nenašla žádné úspory nebo že nešetřila v době ekonomického růstu. "Už v únoru jsme tady měli rekordní schodek, kdy ještě rozhodně to vláda na žádný virus svádět nemohla," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK / Roman Vondrouš

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že vláda ztratila kontrolu nad veřejnými financemi. Kabinet podle něj nemá ani žádný plán, jak po koronavirové krizi ekonomiku oživit.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska vláda není ochotná šetřit na provozních výdajích ani jedinou korunu. "Všechny firmy dnes musí ořezávat své provozní náklady na dřeň, aby přežily. Vládní úřady si žijí, jako by žádná krize nebyla. Mají rozpočet schválený z roku 2019, vyplácejí si statisícové odměny, přijímají zaměstnance... To je arogance vůči reálné ekonomice," prohlásil.

Předseda SPD Tomio Okamura obvinil vládu, že nechce škrtat podle něho nepotřebné výdaje. Jako příklad uváděl výdaje na společné vzdělávání ve školách, nákupy zahraniční vojenské techniky nebo platby provozovatelům solárních elektráren.

Nejvyšší deficit měl dosud rozpočet za rok 2009, v době světové hospodářské krize. Bylo to přes 192 miliard korun.