Asociace: Horská střediska do příprav na léto investují desítky milionů korun

Například v Dolní Moravě se lidé podle Neumannové mohou těšit na rozšířené venkovní parky a nové obří vodní brouzdaliště. "Velikou investici dokončují v tuto chvíli na Lipně, kde bude uveden do provozu nový hotel s restaurací, infocentrem, prodejnou a půjčovnou lyžařského vybavení a jakýmsi novým náměstíčkem, které bude přímo pod nástupem na hlavní lanovku," řekla.

Letní provoz mají podle Neumannové dvě třetiny větších horských středisek. Nabízejí síť půjčoven kol, včetně elektrických, koloběžek a dalšího vybavení pro aktivní letní dovolenou. Areály tyto aktivity často mají v balíčcích spolu s jízdenkami na lanovku. V ČR je 450 lyžařských středisek, zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel.

Uplynulá zimní sezona mohla být podle mnohých provozovatelů skiareálů nejlepší za sedm let. Kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením ale horské regiony evidují v součtu ztrátu až 25 miliard korun. Do veřejných rozpočtů se tak z daní a dalších odvodů nedostalo 10,5 miliardy korun. Zatím nelze odhadnout, jaké budou mít ztráty na horská střediska dopady a zda některá příští zimu neotevřou. Vládní podpora fungovala více pro menší a střední areály, nikoliv pro největší. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekli prezidentka Asociace horských středisek (AHS) Kateřina Neumannová a její ředitel Libor Knot.