Asociace: Zákaz kouření gastronomii prospěl

Zákaz kouření měl na českou gastronomii podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) pozitivní dopad. Do restaurací začali přicházet lidé, kteří je dříve kvůli zápachu z kouře nenavštěvovali. Zákon by měl ale jasně definovat, jak mají provozovatelé stravovacích provozů přistupovat k elektronickým cigaretám a dalším bezdýmným řešením, uvedl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner. Zákaz kouření v českých restauracích, kavárnách či barech začal platit před pěti lety, 31. května 2017.

Data společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous, ukazují, že zákaz kouření tržby ani návštěvnost stravovacích provozů výrazně neovlivnil. Zákazníci si podle mluvčí firmy Jany Kohotouvé na novou normu postupně zvykli a většinou ji také respektují. Pokud chtějí kouřit, chodí ven.

Lidé si často svou první cigaretu v životě zapálili v restauraci, pět let trvající zákaz proto pomohl, aby někteří nezačali nebo se ke kouření nevrátili, řekla předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková. Přínosy potvrzuje i přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC Fakultní nemocnice Brno Milan Sova, řada pacientů podle něj kouří méně.