Babiš: Zpráva EK o stavu právního státu pro ČR vyznívá znovu celkově pozitivně

Pro Českou republiku vyznívá hodnotící zpráva Evropské komise o stavu právního státu znovu celkově pozitivně, napsal ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Komise podle něj neshledává žádná systémová selhání. Zpráva zmiňuje některé přetrvávající nedostatky i konkrétní auditní nález a riziko střetu zájmů ve vztahu ke specifické kauze, nečiní však žádné nové závěry, poznamenal předseda vlády.

Z druhého ročního hodnocení stavu právního státu ve všech 27 zemích Evropské unie vyplývá, že Česko sice za poslední rok pokročilo v reformách soudnictví, stále však efektivně neřeší střety zájmů na nejvyšší vládní úrovni. Unijní exekutiva vidí nedostatky v zavádění vládní protikorupční strategie do praxe. Pluralita médií v zemi sice podle komise zůstává zaručena, médiím těžce zasaženým covidovou krizí se však nedostalo veřejné podpory a volbu členů Rady České televize provázejí politické tahanice.

Auditoři Evropské komise letos dospěli k závěru, že české úřady neřeší systémový problém Babišova střetu zájmů. Premiér podle závěrů auditu stále ovládá holding Agrofert, ačkoli jej vložil do svěřenských fondů. Babiš tvrdí, že střet zájmů nemá a že dodržuje české zákony.