Bavorští a čeští zelení chtějí spolupráci, nikoli spory o dekrety

Čeští a bavorští zelení zveřejnili v úterý v Praze prohlášení, v němž se hlásí ke spolupráci a odsuzují pokusy o otevírání otázky Benešových dekretů a odškodnění sudetských Němců. Vztahy mezi Čechy a Němci podle nich dostatečně upravila smlouva z roku 1997.

"Další smlouvy, požadavky, materiální odškodnění nepovažujeme ani za nutné, ani za možné," uvádí prohlášení, které novinářům představili lídři české a bavorské kandidátky do Evropského parlamentu Jakub Patočka a Michael Bärmann. Reagovali na slova předsedy bavorské vlády Edmunda Stoibera (CSU), který na přelomu května a června na srazu sudetských Němců v Norimberku Praze vyhrožoval, že pře o dekretech bude v EU pokračovat. Český prezident a někdejší předseda ODS Václav Klaus jeho výroky kritizoval a prohlásil, že Benešovy dekrety považuje za nedotknutelné a snahu je zrušit za pokus přepsat historii a změnit status quo.

"Konzervativní strany vyvolávají před volbami umělé spory a pak se tváří, že právě ony jedině dokážou obhájit a vynutit si co nejvíc. Je to hra jen na oko, vždyť CSU a ODS budou v Evropském parlamentu spolu v jedné frakci. Zelení nabízejí jinou cestu, cestu shody," uvedl k situaci Patočka.