Mnichov hostil setkání českých škol v Německu

Česká škola bez hranic ve Frankfurtu nad Mohanem, foto: Česká škola bez hranic Frankfurt nad Mohanem

Drážďany, Řezno, Stuttgart nebo třeba Mnichov. Všude tam a ještě na mnoha dalších místech v Německu fungují české školy. Na konci března se některé z nich sešly právě v bavorské metropoli.

Lucie Slavíková-Boucher | Foto: Martina Bílá,  Český rozhlas
Jednu březnovou sobotu zněla čeština v Mnichově více, než obvykle. Sjeli se do něj totiž zástupci několika českých škol v Německu. A podle Sandry Vápeníkové, předsedkyně České školy bez hranic v Mnichově, která setkání organizovala, tak velký zájem ani nečekali a příjemně je překvapil. Ostatně podle ní škol i dětí v nich přibývá, a vedení škol stojí často před otázkou, jak školy správně a efektivně organizovat v souladu s legislativou země, ve které daná škola působí.

Proto se v první řadě na setkání řešily administrativní záležitosti, se kterými se školy musí vyrovnávat. Právě to je pro podobná setkání typické, říká zakladatelka Českých škol bez hranic Lucie Slavíková-Boucher:

"Ta jednotlivá setkání v rámci země, kde působí několik škol, jsou trochu výjimečná tím, že všechny ty školy se nacházejí ve velice podobné situaci legislativní i jazykové, co se jejich žáků týče. Výměna zkušeností je velice obohacující, protože všichni řeší skutečně úplně stejné problémy."

Česká škola bez hranic v Mnichově,  foto: Česká škola bez hranic Mnichov
Řada přišla i na komplikace a praktické rady spojené s vyučováním. Řešilo se třeba i to, jak zaujmout a udržet u výuky češtiny starší děti. Podle typu české školy zvládají děti ve svém volném čase až 165 vyučovacích hodin češtiny ročně. A právě nad tím, jak je dostat do školy, když ostatní mají volno, je potřeba se hodně zamýšlet. Nejen v té mnichovské tak kromě klasické výuky probíhají i různé akce spojené s českým prostředím a kulturou, říká Sandra Vápeníková.

"Protože vyučujeme v sobotu, tak se snažíme děti hodně motivovat, protože sobotní výuka je o něčem jiném, než škola v průběhu týdne. Je to náročnější, a proto je u nás i systém hodnocení nastaven hodně motivačně. Chceme, aby k nám děti chodily rády, aby si češtinu odnášely v takové podobě, jak má být. Snažíme se děti rozvíjet i tak, aby si češtinu odnesly i do budoucna."

Letošní letní konference ve znamení oslav 100. výročí republiky

Foto: Česká škola bez hranic Mnichov
Setkání, které podpořil český generální konzulát v Mnichově, bylo podle účastníků příjemné a přínosné, a tak se jej rozhodli v příštím roce opakovat. O jeho pořádání projevily zájem Česká škola „Rhein-Main" z Frankfurtu nad Mohanem a Česká škola v Řezně. Sejít by se ale mohli všichni mnohem dříve, že za rok. Třeba v létě v Praze, říká Lucie Slavíková-Boucher.

"My letos pořádáme desátou výroční konferenci Českých škol bez hranic a spolupracujících škol, která jako již tradičně proběhne v rámci Týdne češtiny ve světě v týdnu od 31. července do 4. srpna. Nabídneme jako již tradičně vzdělávací kurzy pro učitele našich zahraničních škol a v pátek na tuto vzdělávací část konference naváže část institucionální a více slavnostní. Na odpoledne pak chystáme nějaký kulturní program nejen pro zástupce českých škol v zahraničí, ale i pro jiné Čechy žijící v zahraničí. S nimi se všemi bychom si rádi připili na sté výročí vzniku republiky, protože Češi v zahraničí se na vzniku Československa podíleli velikou měrou,".