Bill Gates představil iniciativu na podporu vědy, uvolní 1,2 mld. Kč

Šéf softwarového gigantu Microsoft Bill Gates ve středu v Praze na konferenci představil novou iniciativu EuroScience, která by měla urychlit evropské inovace ve vědě a výpočetní technice. V příštích pěti letech chce Gates na výzkum ve výpočetní technice uvolnit 40 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun), uvedla společnost Microsoft v tiskové zprávě. Gates se také dopoledne na Pražském Hradě setkal s českým prezidentem Václavem Klausem. "Bylo to neoficiální přátelské setkání," řekla ČTK Alena Veliká z tiskového odboru prezidenta. Večer se nejbohatší muž světa setkal s premiérem Stanislavem Grossem.

Iniciativu EuroSicence představil Gates před 500 zástupci vlád a veřejných činitelů na konferenci Government Leaders Forum, kterou Microsoft pořádá. Iniciativa je zaměřená na spolupráci mezi univerzitami, podniky a vládou v oblastech, kde dochází k propojení vědy a výpočetní techniky. Microsoft chce tuto oblast v příštích pěti letech uvolnit 40 milionů eur na investice do výzkumu ve výpočetní technice. Peníze půjdou mimo jiné na různé stáže, stipendia, oceňovací programy a vědecké semináře. "Tím, že se snaží o užší propojení technologie a vědy, urychlí iniciativa EuroScience rozvoj v takových oblastech, jako jsou přírodní a fyzikální vědy, strojírenství a zemědělství," řekl Gates.

Bill Gates podepsal s Národním bezpečnostním úřadem smlouvu, která české vládě umožní zvýšit bezpečnost informačních systémů. ČTK to řekl mluvčí české pobočky Microsoftu Jiří Grund. Smlouva, která je uzavřena na tři roky, nabude účinnosti po projednání vládou. Po uplynutí platnosti může být smlouva prodloužena, řekl Grund. Dodal, že program umožňuje vybraným vládám ve světě lépe chránit jejich informační systémy před únikem dat a současně vyvíjet nové systémy, které jsou bezpečnější. Program poskytuje i osobní spolupráci s vývojáři společnosti Microsoft.