Britové v Praze vybudují památník českým letcům RAF

Česko-britská komunita žijící v ČR věnuje dvoumetrovou sochu okřídleného lva jako poctu českým pilotům bojujícím v RAF za druhé světové války. Na snímku je model sochy.

Britové žijící v České republice chtějí uctít památku čs. letců, kteří v letech druhé světové války bojovali v RAF. Věnují Praze pomník v podobě okřídleného lva. Socha bude slavnostně odhalena 17. června. O jejím umístění nyní jedná s hlavním městem britská velvyslankyně Jan Thompsonová.

S nápadem postavit v Praze pomník českým letcům RAF přišel Euan Edworthy, který už 17 let žije a pracuje v ČR. "Jako dítěti vychovávanému ve Velké Británii mi můj otec, který sám byl důstojníkem RAF, často připomínal hrdinství československých letců," řekl Edworthy. Podle velvyslankyně Thompsonové stěžejním historickým milníkem pro budování dobrých vztahů mezi Českem a Británií byla druhá světová válka, během níž Čechoslováci bojovali po boku britských ozbrojených sil. Dobrovolní dárci podle ní už na vybudování památníku věnovali 100.000 liber (přes tři miliony korun). Autorem bronzové plastiky je britský sochař Colin Spofforth. Motiv lva byl vybrán proto, že je důležitým heraldickým symbolem pro Čechy i Brity, křídla zase symbolizují letce.

Okřídlený lev bude slavnostně odhalen 17. června za západu slunce. Celá akce začne koncertem pochodové hudby RAF College Band, po níž zahraje sbor královských bubeníků a dudáků. Památník odhalí vnuk britského ministerského předsedy z doby druhé světové války Winstona Churchilla Nicholas Soames. Poté přeletí nad Vltavou stíhačka Spitfire, na kterých Čechoslováci létali. Podobná akce, ovšem pouze s odhalením pamětní desky, se o den později uskuteční v Bratislavě.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během léta a podzimu 1940 v ní létalo podle údajů Muzea RAF 2917 pilotů, včetně 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu přes 2500 československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo.