Bublan: Státní zástupce není nakloněn zveřejnění kauz týmu Mlýn

Státní zástupce Jaroslav Dolejší není podle ministra vnitra Františka Bublana nakloněn zveřejnění případů, kterými se zabýval zvláštní policejní tým Mlýn. Nechce osvětlovat případy, protože na některých se ještě pracuje a některé mohou být znovu otevřeny. "Mohlo by to narušit vyšetřování," řekl Bublan v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

O zveřejnění seznamu kauz stojí premiér Stanislav Gross, který tým zřídil, když vedl vnitro. Dolejší ho podle Bublana zveřejní, "pokud mu to umožní zákon". Existuje podezření, že policisté ze skupiny Grossovi předávali citlivé informace. Tým pod Grosse spadal rok a půl. Za tu dobu se v něm vystřídalo 12 lidí. V říjnu 2003 Mlýn převzal náměstek policejního prezidenta Jiří Macháně. Toho potom jako jediného mohl tým informovat o vyšetřování. Podle některých svědectví se ale Gross stýkal s některými členy týmu i poté. Bublan premiéra bránil; nikde podle něj nestojí, že nynější premiér tým řídil, nýbrž ho pouze zřídil, což je právem ministra, uvedl. Podle Bublana se tým věnoval podezření, že někteří policisté předávají citlivé informace lidem vyšetřovaným v hospodářských případech. Důvod, proč Mlýn vznikl a proč se případy nezabývala Inspekce ministra vnitra, vysvětlil Bublan tím, že inspekce nebyla v roce 2002 na úrovni. Neměla prý specialisty na vyšetřování hospodářských kauz.

Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun podal v úterý kvůli existenci utajovaného policejního týmu trestní oznámení. Chystá i další, tentokráte pro podezření ze zločinného spolčení.