Část židovské obce potvrdila nedůvěru Jelínkovi, ten to odmítá

Část pražské židovské obce v neděli na Židovské radnici potvrdila vyjádření nedůvěry reprezentaci obce včetně jejího předsedy Tomáše Jelínka. ČTK to řekl Jelínkův předchůdce Jiří Daníček. Shromáždění podle něj také zrušilo hlasování o důvěře v reprezentaci obce korespondenční formou, kterou vyhlásila volební komise obce, neboť prý odporovalo stanovám. Jelínek i předseda volební komise Petr Halva tato rozhodnutí považují za neplatná.

Pražská židovská obec je nyní rozdělena na dvě hlavní frakce. Na jedné straně stojí platforma Obec pro všechny, na druhé takzvaná Koalice kolem předsedy Jelínka. Spory v obci vrcholí od léta, kdy dal Jelínek podnět k odvolání Karola Sidona z funkce vrchního pražského rabína.

Jelínek v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že nedělní shromáždění svolal výbor platformy Obec pro všechny a pozval na ni pouze vybrané členy komunity. Jakékoli jejich závěry proto "nemají závaznost usnesení nebo rozhodnutí shromáždění členů obce", uvedl Jelínek. Na radnici se sešly dvě stovky z přibližně 1500 členů obce.