100 let od narození portrétistky Mengeleho obětí

Annemarie Dina Babbitt, rozená Gottliebová

Malířské nadání zachránilo brněnskou rodačku Dinu Gottliebovou-Babbittovou v Osvětimi před smrtí v plynové komoře. Pod ochranná křídla si ji vzal samotný doktor smrti Josef Mengele.

Annemarie Dina Babbitt,  rozená Gottliebová | Foto: Wikimedia Commons,  Fair Use

Česko-americká výtvarnice se narodila 21. ledna 1923 v Brně. V čase fašistické okupace byla pro svůj židovský původ vyloučena ze studií na umělecké škole a počátkem r. 1942 ji čekal transport do terezínského ghetta, odkud zhruba po roce putovala do koncentračního tábora Auschwitz–Birkenau. Neskutečný výtvarný talent Gottliebovou zachránil před jistou smrtí. Dozorci si k ní docházeli pro repliky různých fotografií a maleb, na oplátku od nich někdy dostala extra příděl jídla. Nakonec si ji vybral Josef Mengele pro portrétování osob, na nichž prováděl své experimenty. Protože se mu nelíbily pořízené fotografie romských vězňů, především kvůli nedostatečnému zvýraznění barvy kůže, kreslila Dina jejich akvarelové kopie s tím správným odstínem hnědé. Celkem 11 portrétů chtěl Mengele použít pro svou pseudovědeckou monografii o Romech.

Josef Mengele  (uprostřed) v Osvětimi  | Foto: Karl-Friedrich Höcke,  Yad Vashem,  public domain

Po osvobození koncentračního tábora se Dina Gottliebová vydala do Paříže, kde poznala svého manžela, amerického animátora Arta Babbitta. S ním odjela do Kalifornie, kde začala pracovat jako výtvarnice např. pro společnosti Warner Bros a Hanna-Barbera a podílela se na grafické podobě ptáčka Tweetyho a Williho E. Kojota.

Mimo svou režijní animátorskou práci se Gottliebová postavila i před kameru, neboť sama sebe hrála v dokumentárním životopisném seriálu Omnibus.

Zemřela v roce 2009.

klíčová slova:
spustit audio

Související