Cenu Václava Havla získala představitelka běloruské opozice Kalesnikavová

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová, jedna ze tří žen, které jsou symbolem zápasu běloruského lidu o politické a občanské svobody a základní lidská práva. Ocenění uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.

Kalesnikavová je zadržována od chvíle, kdy byla před rokem v Minsku unesena běloruskými orgány a úspěšně vzdorovala pokusu o nucený odjezd ze země. Předtím stála v čele štábu prezidentské kampaně bývalého kandidáta Viktara Babaryky. Na začátku září byla odsouzena k 11 letům vězení. Čelila obvinění z podvracení a narušování národní bezpečnosti.

Výroční cenu nesoucí jméno prvního prezidenta České republiky, kterou doprovází odměna 60.000 eur (téměř 1,6 milionu Kč), za ní na zasedání Rady Evropy převzala její sestra.

Nominování byli letos tři kandidáti, vedle Kalesnikavové nevládní organizace Reportéři bez hranic a obránce lidských práv z Burundi Germain Rukuki.

Knihovna Václava Havla uspořádá na počest letošní laureátky mezinárodní konferenci, která je naplánována na 29. září v Pražské křižovatce.