Na cestě k demokracii - pořad ruské redakce Radia Praha pro Bělorusko

Unos 10 000 mil estudiantes realizaron una marcha a la céntrica Plaza Venceslao...

Ruská redakce Radia Praha od listopadu loňského roku vysílá speciální pořad Na cestě k demokracii, který je určen především posluchačům v Bělorusku. Zatím se vysílá jednou za dva týdny, od března se počítá s týdenním cyklem. Více informací zjišťovala Martina Lustigová.

17. listopad 1989 na Václavském náměstí v Praze
Co je náplní tohoto vysílání? O tom už více ředitel Radia Praha Miroslav Krupička: "Jeho náplní je příklad české transformace, k jakým změnám ve společnosti, v ekonomice, v politice nebo v ozbrojených složkách došlo za uplynulých 15 let. Protože se domníváme, že Bělorusko je co do velikosti nebo počtu obyvatel podobná země a dříve nebo později tam ke změnám nebo k demokratizaci dojde a budou procházet od centrálního plánování stejnou cestou jako Československo nebo Česká republika, tak si myslíme, že příklad tranformace v jednotlivých oblastech života může být pro Bělorusy - a možná nejenom pro Bělorusy, ale třeba i pro Ukrajince, kteří tím obdobím už procházejí - příkladný, může jim něco napovědět, může jim ukázat, jak se některým věcem dokonce vyhnout."

Jak mi řekla vedoucí ruské redakce Radia Praha Elena Jaroševská, záměrem jejich vysílání je informačně podporovat demokratické hnutí v Bělorusku: "Zveme k mikrofonu experty a lidi, kteří se zúčastnili transformačních procesů, lidi, kteří byli průkopníky demokracie, ekonomy, politology, politiky. Ale také zveme obyčejné lidi, protože naše posluchače zajímá, jakým způsobem se obyčejný český člověk vyrovnal s tím vším, co se dělo během patnácti let a zvlášť první roky po revoluci. Takže naše nabídka je velmi široká a pestrá."

Ruská redakce udělala mezi svými stálými posluchači anketu, co by je ve vznikající rubrice nejvíce zajímalo. A byly to právě osudy obyčejných lidí. "Takže teď jsme začali chystat i to, že budeme prokládat rubriky zaměřené více na fakta s rubrikami, kde bychom měli přímo konkrétní lidi, kteří by nám vyprávěli o svých osudech, jak se jim po revoluci změnil život," doplňuje autorka rubriky Marina Feltlová.

Ředitel Radia Praha Miroslav Krupička
V rubrice na Cestě k demokracii se vysílal například rozhovor s bývalým ministrem Tomášem Ježkem, který vysvětloval, jak v Československu probíhala privatizace. Další díl se věnoval rozpadu Občanského fóra a vzniku nástupnických stran. Se svými komentáři a svým pohledem do vysílání přispívají i samotní Bělorusové. A jaké jsou ohlasy? "Máme velké ohlasy z Běloruska. Ale je zajímavé, že máme ohlasy také z Ukrajiny. Možná, že na Ukrajině je to ještě aktuálnější, protože lidé z Ukrajiny to všechno teď prožívají,"říká Elena Jaroševská.

Jak doplňuje ředitel Radia Praha Miroslav Krupička, cílem ruského vysílání není ovlivňovat politiku v Bělorusku, ale ukázat Bělorusům český příklad: "Nechceme přímo ovlivňovat, ani na to nemáme mandát. Cílem Radia Praha je vysílat o České republice. Myslíme, že příklad zmůže hodně, že příklady táhnou. A přece jenom v České republice je hodně Bělorusů, čili máme s těmi lidmi kontakt, jsou zapojeni do života české společnosti, mají tady své struktury, své spolky, atd. To všechno se do pořadu také promítá. Myslíme si, že tou nenásilnou cestou, tím ukazováním na to, co tady proběhlo, co se udělalo dobře, co se udělalo špatně, jsme zvolili správnou cestu."