Černochová v Pentagonu podepsala smlouvu o obranné spolupráci s USA

Česká ministryně obrany Jana Černochová dnes v Pentagonu se svým americkým protějškem Llyodem Austinem podepsala česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA). ČTK to sdělil ředitel odboru komunikace ministerstva obrany David Jareš. Už dříve Černochová řekla, že nejde o smlouvu o pobytu amerických vojáků v ČR nebo o smlouvou týkající se umístění vojenské základny. Po dnešním podpisu ministry obrany smlouvu v Česku musí schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident.

"Střední Evropa byla v minulosti ovlivněna expanzí nedemokratických mocností, nemohli jsme svobodně rozhodovat o svém osudu," řekla Černochová. Proto má podle ní podpis smlouvy pro Česko hluboký význam. Považuje ji za další nástroj k prohloubení praktické obranné spolupráce mezi Českem a Spojenými státy. Šéf Pentagonu řekl, že strategické partnerství USA a Česka nebylo nikdy silnější. Platí to podle něho hlavně po ruské invazi na Ukrajinu. Při schůzce s Černochovou děkoval Česku kromě jiného za jeho podporu Ukrajině a že se zavázalo Kyjevu pomáhat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Česká vláda letos v dubnu schválila česko-americkou dohodu, která má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví.