Češi na OH: Zlato a stříbro v trapu, tenistky Vondroušová i Siniaková s Krejčíkovousi jsou ve finále

Češi mají na olympijských hrách v Tokiu první zlato. Brokoví střelci Jiří Lipták a David Kostelecký fantasticky ovládli v soutěž v disciplíně trap. Oba postupně vyřadili ve finále všechny čtyři soupeře a svedli rozhodující souboj v rozstřelu. V něm si nakonec vedl lépe devětatřicetiletý Lipták, který svého o sedm let staršího kolegu porazil díky zásahu na sedmé ráně, a získal první olympijské zlato v kariéře. Kostelecký skončil druhý a dosáhl po triumfu v Pekingu 2008 na druhou medaili pod pěti kruhy.

O olympijské zlato si zahraje také tenistka Markéta Vondroušová, která postoupila do finále, když porazula  Elinu Svitolinovou z Ukrajiny hladce 6:3, 6:1. Vondroušová, které patří ve světovém žebříčku 42. místo, se přitom do Tokia kvalifikovala díky takzvanému zmraženému žebříčku. V době uzávěrky byla až pátou nejlepší Češkou za Karolínou Muchovou, na kterou letenka nezbyla. Po zveřejnění olympijské nominace se kvůli tomu na to sneslo hodně nesouhlasných reakcí. „Upřímně jsem skoro celý ten den probrečela. Bylo to opravdu nepříjemné a říkala jsem si, že už nechci ject. Ale rodina mi řekla: ‚Jeď, je to olympiáda, každý by to tak udělal.‘ Tak jsem si nakonec řekla, že pojedu,“ přiznala Vondroušová v rozhovoru pro Český rozhlas. Její finálovou soupeřkou bude Belinda Bencicová, která je na žebříčku o 30 příček výš na 12. mísě a v Tokiu už vyřadila Krejčíkovou. Finálovou účast vybojoval i pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. V semifinále nejvýše nasazený pár porazil Rusky Jelenu Vesninovou a Veroniku Kuděrmětovovou 6:3, 3:6, 10:6. Dosud čeští tenisté na olympijských hrách získali jednu zlatou, tři stříbrné a osm bronzových medailí.

Veslaři Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek obsadili skvělé čtvrté místo v závodě dvojskifů lehkých vah, od medaile je dělilo 2,12 sekundy.

Kanoistka Tereza Fišerová obsadila ve finále šesté místo a nenaplnila medailové ambice. Třiadvacetiletá závodnice byla v kvalifikaci třetí, v semifinále druhá, ale finálová jízda se jí nevydařila.

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner při opožděném vstupu do olympijského turnaje kvůli covidu porazili Mexičany Gaxiolu, Rubia 2:1.