Česká armáda by mohla proti IS dát až 200 zdravotníků a chemiků

Česká armáda by mohla v případě pozemní operace proti Islámskému státu poslat celkem až 200 zdravotníků a členů protichemické jednotky. Zdravotníků by z toho byly desítky. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT) to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Nyní je podle něj potřebné silám bojujícím proti Islámskému státu pomáhat ale hlavně výzbrojí za účinné pomoci ze vzduchu. Stropnický uvedl, že pravděpodobnost pozemního zásahu na Blízkém východě sílí, ale není o něm rozhodnuto. Upozornil, že pozemní operace má obrovská úskalí a velkým státům se do ní nechce. Mohla by zesílit migrační vlnu a podnítit terorismus v Evropě, varoval.

Zapojení Česka do boje proti islamistům podporuje víc než osm z deseti Čechů, ukázal průzkum agentury Median pro ČT. Pro podpůrné operace, jako je vyslání nemocnice, se vyslovilo 62 procent, pro finanční a logistickou podporu 36 procent lidí. Česká účast v pozemní vojenské operaci je žádoucí podle 28 procent a v letecké operaci podle 26 procent účastníků průzkumu. Jen 13 procent Čechů si nepřeje žádné zapojení Česka v boji proti islamistům. Průzkum mezi 804 lidmi Median provedl ve čtvrtek a v pátek.

Většina české veřejnosti, 64 procent, souhlasí s tvrzením evropských lídrů, že po pařížských teroristických útocích z 13. listopadu se společnost ocitla ve válce. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median, jehož výsledky zveřejnila Česká televize. S tvrzením naopak nesouhlasí 33 procent dotázaných, jen tři procenta lidí nevědí. Naproti tomu 95 procent lidí si myslí, že Evropu čeká v blízké budoucnosti další úder teroristů napojených na islámský stát. Přímo v Česku takový útok předpokládá 57 procent dotázaných.