Česko dostalo nabídku pomoci při povodních od několika zemí, zatím ji nevyužije

Česko dostalo nabídku pomoci při povodních od Ukrajiny, Izraele, Slovenska, Kosova, Litvy, Severní Makedonie, Spojených států, Řecka či Slovinska. ČTK to sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Vláda vzala nabídky na vědomí s tím, že se partnerům v případě potřeby ozve. Ministerstvo zahraničí teď neeviduje, že by Češi v zemích zasažených záplavami byli v nesnázích. To se týká i zahraničních občanů v Česku, uvedl úřad.

Lipavský ČTK už v neděli sdělil, že Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při odstraňování následků ničivých povodní. Pomoc tehdy nabídlo také například Slovinsko, kterému Česko pomohlo při mohutných povodních loni v srpnu.

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády uvedl, že pomoc nabídli také saský či bavorský premiér. Telefonicky dnes hovořil s polským premiérem Donaldem Tuskem. Diskutovali o spolupráci záchranných jednotek obou zemí, ale i o společném postupu při žádostech o evropské peníze na řešení následků povodní. O tom Fiala telefonicky hovořil také s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.