Česko má v Paříži třetí medaili. Olympijským vítězem je kanoista Martin Fuksa

Rychlostní kanoista Martin Fuksa suverénně vyhrál na olympijských hrách závod na 1000 metrů a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí medaili, druhou zlatou. Jedenatřicetiletý trojnásobný světový šampion se při třetí olympijské účasti dočkal prvního cenného kovu. Vylepšil pátá místa z Ria de Janeiro a Tokia. Fuksa ve finále navázal na dominantní výkon z dopoledního semifinále. V boji medaile se posunul do čela hned po startu a postupně si vypracoval až desetimetrový náskok. Ve finále zajel čas 3:43,16 a v pátek podruhé vylepšil olympijské maximum na této trati. "Jsem hrozně rád, že jsem vyhrál závod. Teď jsem trošku naměkko, protože za mnou přišli taťka s dědou a poprvé jsme se objali. Ale je to tak - prostě emotivní, po těch letech se to vlastně sešlo. Loni jsem poprvé vyhrál svět, narodila se mi dcera. Všechno je takové jiné. A teď mi to všechno prostě dochází," řekl v cíli Českému rozhlasu.

Čeští politici gratulují Fuksovi

Čeští politici gratulují olympijskému vítězi v rychlostní kanoistice Martinu Fuksovi. Jeho výkon ve finále závodu jednotlivců na 1000 metrů označují za skvělý či dominantní. "Skvělý výkon Martina Fuksy! Blahopřeji ke zlaté medaili!" napsal na síti X premiér Petr Fiala (ODS). Podobně se vyjádřil i jeho předchůdce a předseda nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš (ANO). "JE TO TAM! Skvělý Martin Fuksa!!! Gratuluju ke zlatému olympijskému závodu," napsal Babiš. "Martin Fuksa to na své třetí olympiádě konečně dokázal! O to víc mě hřeje, že medaile poputuje k nám do Polabí. Bravo!!!" napsal vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který byl v minulosti starostou Kolína. Fuksa je rodák z dalšího polabského města Nymburka. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila Fuksu za borce. "Ve své disciplíně nyní dosáhl všech myslitelných úspěchů," napsala na X.

Před Fuksou získali zlato Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou v tenisovém mixu a bronz čeští kordisté v soutěži družstev.