V Paříži odstartoval největší sportovní svátek. Jaké jsou největší české medailové naděje?

Olympijské kruhy na pařížském náměstí Bastille

Olympiáda v Paříží začala a čeští olympionici se chystají na obhajobu medailí po předešlém úspěchu v Tokiu před 3 lety. Podle sázkových kanceláří by mohli letos získat až 2 zlaté medaile, celkem by jich mohlo být deset. Největší sportovní akcí na světě bude provázet i program Olympijského festivalu v Mostě.

Olympiáda v Paříží odstartovala a čeští olympionici se chystají na obhajobu medailí z minulých her. Podle odhadů by jich letos mohlo být až deset.

Olympijské hry v Paříži odstartovala velkolepá show přímo v centru města na řece Seině. Té se už tradičně zúčastnila i česká delegace. Role vlajkonošů se pro letošní hry ujali olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek a mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková.

Do francouzské metropole míří 111 českých sportovců a sportovkyň. Jejich cílem bude především navázat na úspěch z olympiády v Tokiu v roce 2021, kdy se české delegaci podařilo získat 11 cenných kovů, včetně čtyř zlatých medailí.

Všichni čtyři zlatí medailisté přijíždí obhájit své vítězství i letos. Jsou jimi Jiří Lipták v trapu, Jiří Prskavec ve vodním slalomu, judista Lukáš Krpálek a Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou v tenisové čtyřhře. Právě české tenistky míří do Paříže v nejlepší formě. Krejčíková nedávno triumfovala na Wimbledonu a Siniaková v letošní sezóně zvítězila dvakrát ve čtyřhře a to jak na Wimbledonu, tak na French Open.

Dalšími disciplínami, ve kterých by mohli Češi zabodovat budou atletika a vodní soutěže. Velké naděje vkládají fanoušci do oštěpaře Jakuba Vadlejcha, který letos ukořistil titul mistra Evropy, když v Římě hodil své sezónní maximum. Vodní slalom patří už tradičně mezi nejúspěšnější české sporty. Prokázat by to i tentokrát mohli slalomáři Jiří Prskavec nebo Lukáš Rohan. Překvapit by ale mohla i mladá Gabriela Satková.

Olympijský festival u jezera Most

Foto: Oficiální stránky Olympijského festivalu

Celou olympiádu mohou Češi už tradičně zavítat do Olympijského parku. Ten letos vyrostl u Mosteckého jezera a umožní návštěvníkům si na vlastní kůži vyzkoušet 58 různých sportů, mimo jiné šerm, padel nebo třeba střelbu. To je naprostý rekord oproti předchozím ročníkům. Provoz celého parku zahájil ve čtvrtek slavnostní průvod dětských sportovců.

Dominantou festivalu se pak stal model Eiffelovy věže, který je vytištěn na 3D tiskárně a je vyroben z recyklovaného odpadu vytaženého z oceánu. Věž je vysoká 12,5 metrů a na její výrobu padlo 800.000 plastových lahví.

Letošní Olympijské hry se konají mezi 26. červencem a 11. srpnem. Medaile se budou rozdávat ve 32 sportech, rozdělených do 329 disciplín. Celkem do Paříže míří přes 15.000 sportovců.

10
50.5274543762207
13.648087501525879
default
50.5274543762207
13.648087501525879
klíčová slova:
spustit audio

Související