Česko se připojilo ke Světovému dni porozumění autismu

Česko se dnes připojilo ke Světovému dni porozumění autismu. Celý svět v tento den vyjadřuje svou podporu lidem s autismem prostřednictvím různých osvětových akcí a iniciativ. Dominantním prvkem dne je tradičně modrá barva, která je barvou komunikace a sebevyjádření, v čemž mají autisté největší deficit. Některé budovy budou dnes po setmění nasvícené do modra, lidé se mohou symbolicky obléci do modrého oblečení.

Druhý duben byl vyhlášen Světovým dnem porozumění autismu roku 2007 Organizací spojených národů. Česko. Podle platformy Naděje pro autismus žije v Česku zhruba 200.000 lidí s různou mírou a formou autismu. Lidé s autismem se aktuálně stávají terčem útoků na veřejnosti i přes to, že se také na ně vztahuje výjimka stran povinnosti používat respirátor či roušku. Přinucení jejich použití má za následek psychické následky.

Organizace Mikasa se bude celý duben věnovat tématu takzvaného homesharingu, což je nová forma pomoci rodinám dětí s autismem. Jde o pravidelné odlehčení rodinám v náročné péči, kdy hostitelé na určitou dobu přebírají péči o dítě s autismem za rodiče a umožňují jim tak odpočinek a prostor pro nabrání sil. Autismus je poruchou vývoje sociální interakce a komunikace.