Česko si připomnělo vraždu generála Heliodora Píky

Vojáci, politici a pamětníci vzdali v úterý před budovou generálního štábu v Praze čest památce generála Heliodora Píky, který byl před 56 lety ve vykonstruovaném procesu popraven. K pamětní desce před nastoupenou vojenskou jednotkou položili věnce zástupci politických institucí, sdružení, slovenského velvyslanectví i prezidentské kanceláře.

Divizního generála a účastníka dvou světových válek Heliodora Píku odsoudil k trestu smrti vojenský tribunál v lednu 1949 na základě obvinění ze špionáže a vlastizrady. Byla to jedna z prvních poprav, které provázely období politických procesů v Československu. "Byl to nejčernější den české armády i České republiky," řekl ministr obrany Karel Kühnl. Zdůraznil, že generál Píka byl člověk, který musel vzbudit nenávist tehdejšího režimu. "Byl pravým opakem zrádce. Byl to vlastenec, každá armáda by mohla být hrda na takového důstojníka," řekl.

Noc před popravou Píka napsal svým nejbližším, že nejde o justiční omyl, ale o politickou vraždu. Náčelník generálního štábu Pavel Štefka dnes poukázal na to, že podle nejnovějších zjištění skutečně nešlo o justiční omyl. "Byl zavražděn proto, že věděl příliš mnoho," uvedl. Upozornil, že mnoho československých důstojníků muselo z armády odejít a byli perzekvováni jen proto, že bojovali na jiných frontách než na východní. Podle posledních historických studií skutečným motivem popravy bylo to, že jako šéf československé vojenské mise v Moskvě shromáždil v průběhu války otřesná svědectví o vězněných Čechoslovácích a o poměrech v stalinských koncentrácích.

V roce 1968 byl Heliodor Píka posmrtně rehabilitován a v roce 1992 povýšen in memoriam do hodnosti armádního generála. Byl nositelem nejvyšších československých, sovětských, amerických, britských a dalších vojenských řádů.