Soud rehabilitoval komunisty nespravedlivě vězněného Milana Píku

Milan Píka, foto: Post Bellum

Městský soud v Praze ve středu rehabilitoval generála Milana Píku za jeho neoprávněné věznění komunistickým režimem koncem 40. let. Syn popraveného generála Heliodora Píky skončil ve vazbě v roce 1948, když podle komunistické obžaloby připravoval únos svého otce z vězení. O soudní rehabilitaci požádala jeho dcera Dagmar Sedláčková. Milan Píka zemřel letos v březnu.

Milan Píka,  foto: Post Bellum
Milan Píka desítky let usiloval o rehabilitaci svého otce Heliodora, kterému před popravou slíbil, že udělá vše pro to, aby jeho jméno očistil. Svůj slib také dodržel. V šedesátých letech se mu podařilo obnovit řízení a v devadesátých letech to bylo dovršeno tím, že Heliodor Píka byl plně rehabilitován.

O rehabilitaci své osoby za uvěznění ale Milan Píka nikdy sám nepožádal. Českému rozhlasu to řekl Historik Pavel Paleček z Vojenského historického ústavu. Po smrti Milana Píky tak učinila jeho dcera. Soudkyně Helena Kutzlerová ve středu návrhu vyhověla.

„Jedině pozitivním rozhodnutím může dojít ke společenské rehabilitaci inženýra Milana Píky, k náležité reakci demokratického státu na křivdy způsobené minulým totalitním režimem jeho úctyhodným občanům a k vyjádření jasného názoru na politické vykonstruované procesy z dob komunistického režimu," uvedla ve zdůvodnění.

Do vazby za údajnou přípravu únosu svého vězněného otce byl Milan Píka vzat v listopadu 1948. Strávil v ní čtvrt roku. Podle prokurátora Karla Vaše, který poslal Heliodora Píku na šibenici, plánoval Milan Píka s pomocí dvou boxerů unést svého otce z vězení do západního Německa. Soud ale v únoru 1949 Milana Píku pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby a propustil na svobodu.

Galina Vašová,  foto: ČTK/Roman Vondrouš
"Byl propuštěn údajně na základě rozhodnutí prezidenta Klementa Gottwalda, který řekl, že nebudeme věšet děti popravených," popisuje historik Pavel Paleček. Milan Píka byl ale vyhozen ze studií práv i z armády a měl problémy s úřady. Odstěhoval se na Slovensko, kde žil do konce života.

Na středeční soudní líčení se dostavila i Galina Vašová, dcera prokurátora Karla Vaše, který v roce 1949 poslal Heliodora Píku na šibenici a který žádal smrt také pro jeho syna. Vašová se od svého otce už před časem distancovala, omluvila se za něj a verdikt přivítala. Uvedla, že k soudu přišla podpořit očištění Milana Píky „Je to pocit povinnosti, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost,“řekla.

Milan Píka se narodil 28. července 1922 v Hranicích na Moravě. Za druhé světové války působil v britském královském letectvu (RAF). Za odbojovou činnost obdržel Československý válečný kříž 1939 a další československá i zahraniční vyznamenání. V souvislosti s nespravedlivým stíháním svého otce Heliodora Píky byl v roce 1949 propuštěn z armády a měl problémy s úřady. V roce 1970 byl morálně rehabilitován, v roce 1990 povýšen do hodnosti plukovníka. V roce 2014 Milana Píku povýšil slovenský prezident Ivan Gašparovič do hodnosti brigádní generál. Ve stejnou dobu ho do této hodnosti povýšil i český prezident Miloš Zeman.