Česko sníží počet ruských diplomatů na současnou úroveň stavu naší ambasády v Moskvě

Česko vyhostí další ruské diplomaty. Jak uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), podle článku 11 Vídeňské úmluvy Česko zastropuje počet diplomatů na současném stavu naší ambasády v Moskvě. Rozhodnutí je platné ode dneška, ruská strana má na stažení pracovníků čas do konce května. "Je to standardní diplomatický nástroj. Nechci nic eskalovat, to není role ministra zahraničí. Ale Česko je sebevědomá země, a tak se bude chovat. Není to namířené proti ruskému národu, není to namířené na ruské občany, kteří u nás žijí, pracují a studují. Je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území. Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana."

Česko podpořila Evropská unie i NATO

Ministr zdůraznil, že za námi stojí Evropská unie i NATO. Česku nejde o eskalaci, doufalo, že Rusko na český požadavek zareaguje, ale zůstal bez odpovědi. Ministr dodal, že Česko muselo reagovat na kauzu Vrbětice a narušení naší suverenity.

Podle odhalení bezpečnostních složek jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Česko  vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Dnes v poledne vypršela lhůta, do které Rusko mělo podle požadavku ČR umožnit návrat všech vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě. Ruská strana na požadavek neodpověděla.

Česko je připraveno jednat o nastavení počtu pracovníků na ambasádách

S Ruskem chce Česko komunikovat standardní diplomatickou cestou. "Jsme připraveni s ruskou stranou do budoucna jednat o nastavení počtu pracovníků na našich diplomatických misích tak, aby byl umožněn účinný výkon jejich funkcí. Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana," dodal ministr. Premiér Andrej Babiš uvedl (ANO), že o kroku vlády byl informován prezident a podporuje jej.

Rusko oznámilo, že přechází na striktní paritu, co se týče počtu pracovníků na ruské a české ambasádě, tedy ten počet má být stejný v Praze a v Moskvě. České televizi (ČT) to řekl v podvečer ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) poté, co telefonicky hovořil s českým velvyslancem v Rusku Vítězslavem Pivoňkou, který byl předvolán v Moskvě na ministerstvo zahraničí.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo 7 diplomatů a 25 administrativně technických pracovníků, uvedl dále ministr. Podle něho proto Prahu bude muset po českém rozhodnutí opustit 63 zaměstnanců ruské ambasády.

Většina opozice s postupem vlády souhlasí

Většina opozičních politických stran postup vlády chválí. V některých případech se však pozastavují nad tím, že Rusové dostali čas na stažení personálu velvyslanectví až do konce května. "Je to v této situaci nutný postup. Nyní je šance narovnat počty diplomatů a restartovat vzájemné vztahy. Lhůtu pro opuštění našeho území považuji vzhledem k okolnostem za příliš velkorysou," napsal ČTK šéf lidovců Marian Jurečka. Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan České televizi řekl, že vláda zvolila z jeho pohledu jediné možné řešení.Za chybný a diplomaticky nevhodný označil krok kabinetu předseda komunistů Vojtěch Filip.