Zbylá část vyhoštěných zaměstnanců ruské ambasády odletěla z Prahy

Zbylá část vyhoštěných zaměstnanců ruského velvyslanectví odletěla z ruzyňského letiště do Ruska. Do letadla, které zamířilo do Moskvy, nastoupilo odhadem šest až sedm desítek lidí. Česko museli ruští diplomati a zaměstnanci opustit kvůli kauze Vrbětice do konce května. Od úterý by na ruské ambasádě v Praze mělo působit sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků. Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová ČTK v neděli řekla, že výjezdní příkaz dostalo celkem 123 ruských občanů. Třicet z nich má diplomatický pas a zbytek služební. "Mohu konstatovat, že (ruská strana) stanovený termín splnila," uvedl v tiskové zprávě ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Ministr Kulhánek také připomněl, že ČR nemá zájem na ukončení aktivit střední školy při ruském velvyslanectví. Dlouhodobě ale podle něj nebyla v souladu s mezinárodním právem a působila jako součást ambasády, i když poskytovala služby i veřejnosti, nejen dětem zaměstnanců velvyslanectví. "Jde tedy o to, aby ruská škola fungovala jako jiné zahraniční školy v ČR. Nic nebrání tomu, aby během letních prázdnin byly učiněny příslušné kroky a škola mohla zahájit nový školní rok. Zda se tak stane, ale záleží pouze na ruské straně," doplnil Kulhánek.

Co se týče českého zastoupení v Rusku, výpověď dostalo 89 místních sil. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Pracovali na ambasádě, v Českém domě a v Českém centru Moskva. Pomoc s chodem velvyslanectví Česku nabídly Německo, Slovensko, Británie, Maďarsko nebo Slovinsko, o jejím využití zatím rozhodnuto nebylo, řekl na dotaz ČTK Kulhánek po dnešním jednání vlády.