Ruská reakce na vyhoštění Rusů z ČR byla silnější, než se čekalo. Česká ambasáda je paralyzovaná

Budova Velvyslanectví České republiky v Moskvě

Rusko rozhodlo o vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády. Vyhostilo tak víc diplomatů, než Češi kvůli podezření, že se příslušníci ruské tajné služby zapojili do výbuchu skladu munice ve  Vrběticích z roku 2014.

Jan Hamáček | Foto:  Úřad vlády ČR

Český ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) přiznal, že jej vysoký počet vyhoštěných pracovníků české ambasády překvapil.

"Rusové možná i razancí té reakce dávají najevo, jak moc jim vadí, že české bezpečnostní síly rozbily obě rezidentury. Ta reakce byla velmi silná, byla de facto o stupeň výš, protože nejvýše postaveným našim diplomatem, který byl vyhoštěn, byl zástupce velvyslance."

"Bylo naprosto klíčové, aby ty důkazy byly naprosto neprůstřelné, protože tohle je aféra nebývalých mezinárodních rozměrů a bez důkazních materiálů si s tím nikdo nemohl odvážit jít ven," uvedl v reakci na kauzu analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky.

Hamáček: Na ambasádě funguje jen konzulární úsek

Velvyslanectví České republiky v Moskvě | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v principu velvyslanectví paralyzuje, připustil ministr Jan Hamáček (ČSSD).

"Jediné, co zůstalo fungovat, je konzulární úsek, který tam musí být. Skončil celý politický úsek, skončil celý hospodářský úsek. Budeme řešit praktické věci, jak zajistit chod ambasády, takže tam asi nasměrujeme některé diplomaty z generálních konzulátů. Pro tu ambasádu je to obrovská rána. Oni se museli během jednoho dne sbalit, nechat v Moskvě de facto všechno. My řešíme i takové složitosti jako přepravu jejich domácích mazlíčků."

Analytik Havlíček: Jsme v plnohodnotné konfrontaci

Kreml podle mluvčího Dmitrije Peskova kategoricky nesouhlasí se závěry české strany o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích.

Pavel Havlíček | Foto:Česká televize

O odpovědi Rusku a kauze Vrbětice se bude nyní v Česku jednat. Hovoří se o tom, že by ruská odpověď, která nebyla reciproční, neměla zůstat bez reakce Česka. Ruská strana nejen že vyhostila víc diplomatů než Česko, ale dala jim na opuštění země jen 24 hodin místo dvou dnů. Podle analytika Pavla Havlíčka může být vyústění pro vztahy katastrofické.

"Toto je eskalační reakce, nejenže jsou tam dva lidé navíc, ale těm lidem byl dán poloviční čas na to, aby si opravdu tak nějak sbalili kufry. A třetí věc, ta reakce nebyla komunikována na nejvyšší úrovni, jak to bylo v ČR, ale na úrovni nějakého šéfa odboru velmi chladným takovým technokratickým jazykem.

Foto: falco,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Myslím si, že tady dojde v zásadě k naprostému zborcení těch bilaterálních oficiálních kontaktů. Dnes se bavíme o paralýze diplomatického zastoupení v Moskvě, o otázkách národní bezpečnosti, o útocích na strategickou infrastrukturu a české občany, jejich zabíjení. To už je něco, kde my nediskutujeme, my už jsme v plnohodnotné konfrontaci."

Ruská federace má dlouhodobě v České republice asi dvojnásobně diplomatů a personálu velvyslanectví, než je tomu u zastoupení Česka v Rusku. Na velvyslanectví Ruské federace v Praze působí kolem 120 zaměstnanců, z toho přes 40 diplomatů. Na českých zastoupeních v Rusku působí kolem šesti desítek zaměstnanců.

Zveřejnit? A kolik?

Exploze munice u Vrbětic v roce 2014 | Foto: Česká televize

Diskutuje se také o tom, nakolik může být zpráva o ruském zapojení zveřejněna.

"Tady proti sobě stojí dva zájmy, zájem médií a občanů ČR pochopit, co se stalo. Proti tomu stojí zájem, že ruská strana by neměla vědět vše, co víme o té operaci, protože se dá logicky čekat, že se bude Rusko bránit. Nemohu vyloučit, že se objeví nějaké dokumenty, které se pokusí vyvrátit tu českou verzi. Je třeba nezapomínat na to, že tady probíhá ještě policejní vyšetřování," dodává ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček.

U ruské ambasády se demonstrovalo

Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze | Foto: Kateřina Ayzpurvit,  Radio Prague International

Ruskou ambasádu v Praze nejdříve někdo postříkal kečupem, v neděli večer se tu sešli demonstranti.

"My bychom tu rádi podpořili naše bezpečnostní síly, které odvedly skvělou práci, rádi bychom podpořili naši národní svrchovanost. Těch věcí, které se za poslední léta staly ve vztahu k Rusku zejména ze strany prezidenta, různých podivných cest do Moskvy, pomlouvání tajných služeb jako čučkařů, myslím si, že už toho bylo dost. Já si myslím, že Ruská federace a její vláda už mají zaběhnutý systém. Tohle není první událost podobného typu. Viděli jsme kolem otravy Alexeje Navalného, jak to probíhá. Všechno se popře a to povede k dalšímu zmrazení vztahů a izolaci Ruska, což je podle mě obrovská škoda," uvedl jeden z demonstrantů.

Česká média se v komentářích pozastavují nad načasováním oznámení. Neurčité informace o blížícím se skandálu kolem ruské špionáže se podle komentátora Hospodářských novin (HN) objevily od zdrojů z tajných služeb už před několika týdny. Bývalý prezident Václav Klaus si myslí, že současná kauza Vrbětice slouží vládě jen ke strašení lidí, když už nezabírá strach z nemoci covid-19.