Průzkum: Podle většiny Čechů představuje Rusko bezpečnostní hrozbu

Demonstrace před ruskou ambasádou v Praze

Většina lidí v Česku vnímá Rusko jako bezpečnostní hrozbu. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Ten agentura provedla v době současných napjatých diplomatických vztahů mezi Prahou a Moskvou.

Česko-ruské vztahy nejsou ideální už několik let. Bezpečnostní složky pravidelně varují před ruskou zpravodajskou činností v Česku. Krize se prohloubila nyní poté, co vláda informovala o možném zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Následné vyhošťování diplomatů vyústilo v diplomatickou krizi.

Přemysl Čech | Foto: Tomáš Roček,  Český rozhlas

Autoři průzkumu ze společnosti Median se dotazovali metodou CATI více než tisíce respondentů. Riziko měli ohodnotit známkou od jedničky do desítky, kdy jednička znamená nulovou a desítka obrovskou hrozbu. Průměrné výsledné číslo bylo 6,5. Osmnáct procent dotázaných odpovědělo, že Rusko představuje obrovskou hrozbu.

„Jsou to především lidé, kteří žijí ve velkých městech. Tam uvedlo 25 procent obyvatel, že Rusko pro ně představuje obrovskou hrozbu. Mezi voliči ODS to uvedlo 34 procent respondentů a mezi těmi, kteří v prezidentských volbách dali svůj hlas kandidátovi Jiřímu Drahošovi, je to 26 procent,“ přiblížil Českému rozhlasu ředitel agentury Median Přemysl Čech.

Naopak podle deseti procent dotázaných nepředstavuje Rusko žádnou hrozbu. Z toho je čtvrtina voličů KSČM a pětina dotázaných nad 60 let. „Respondenti v této věkové skupině mají zároveň vůči Rusku nejvyhraněnější postoje jak ve vnímání země jako minimální, tak obrovské hrozby,“ uvedl Čech. Podle něj to zřejmě souvisí s tím, že pamatují okupaci Československa sovětskými vojsky.

Vyřazení Rosatomu z tendru na Dukovany

JE Dukovany | Foto: GLOBAL 2000,  Flickr,  CC BY-ND 2.0 DEED

Průzkum také zjišťoval postoje lidí k vyřazení ruského Rosatomu z tendru na dostavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Podle Medianu  tento krok podporuje většina respondentů, konkrétně 65 procent dotázaných. Nejčastěji jsou to lidé z velkých měst, s vysokoškolským vzděláním a voliči ODS a Pirátů.

„Proti vyřazení Rosatomu z dostavby Dukovan je celkově 27 procent české populace. Mezi voliči KSČM je to dokonce 77 procent,“ upřesnil pro Český rozhlas Přemysl Čech.

K vyloučení ruské státní korporace pro jadernou energii (Rosatom) z tendru přistoupila vláda po kauze Vrbětice. Rosatom to označil za netržní rozhodnutí. Zdůraznil, že mírová jaderná energie by měla stát mimo politiku.