Deset let od výbuchů. Vrbětice jsou mementem ukazujícím, že Rusko nemá zábrany, připomíná BIS

Vrbětice

Dva mrtví lidé, miliardové škody i nepřístupné lesy. Přesně před deseti lety zazněly muničními sklady ve Vrběticích na Zlínsku první výbuchy. Podle policie šlo o teroristický útok příslušníků ruské rozvědky GRU, případ je ale odložený. V okolí areálu stále hrozí nebezpečí nevybuchlé munice. 

„Dnes před desátou hodinou ranní jsme přijali oznámení o výbuchu a následném požáru skladu munice ve Vrběticích. Operační důstojník neprodleně vyslal na místo policejní hlídky a přijal bezpečnostní opatření. Společně s policisty se na nich podílely všechny složky Integrovaného záchranného systému a vojenská policie. Na pomoc dorazili i policisté z Brna, policejní pyrotechnici a vrtulníky. Celkem zasahovaly desítky policistů,“ informovala 16. října 2014 Policie ČR.

Zdroj: Policie ČR

Okolím se pak neslo ještě několik výbuchů a policisté evakuovali několik stovek osob. „V době výbuchu bylo v budově pět zaměstnanců, tři z nich budovu opustili ještě před explozí. Dva muži ve věku padesát šest a padesát devět let jsou stále pohřešovaní,“ uvedla dále policie. Oba pohřešovaní byli zaměstnanci ostravské firmy Imex Group, která měla sklad pronajatý. Jejich ostatky byly nalezeny 21. listopadu 2014.

V době výbuchu bylo v areálu 27 skladů, ve kterých soukromníci skladovali přes tisíc tun výbušnin a 6 tisíc tun dalšího vojenského materiálu. Exploze rozmetaly desítky tun výbušnin do okolí. Okolo areálu tak vzniklo ochranné pásmo, hlídkovali tam policisté, a vojáci a uvnitř pracovali pyrotechnici. Jejich práci 3. prosince přerušil další výbuch, který zničil sklad, v němž bylo 98 tun materiálu a který měl také pronajatý Imex.

Slabé neřízené výbuchy se z areálu po druhé explozi ozývaly do poloviny prosince 2014 a pyrotechnici se mohli do Vrbětic vrátit až 22. prosince. V únoru 2015 se začalo s vyskladňováním veškeré munice a zbraní, včetně chemických látek ze skladů v areálu. Poslední kamion odjel 23. prosince 2015 - celkem jich bylo 547.

V roce 2016 byly započaty záchranné a likvidační práce. Zásah ve Vrběticích skončil po šesti letech, v úterý 13. října 2020. Celý areál prošel během té doby pyrotechnickým sběrem a některé vytipované lokality hloubkovým pyrotechnickým průzkumem.

Vrbětice | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Místním stále chybí dořešení případu

Část pozemků v okolí skladů je ale stále kontaminovaná municí a jejich majitelé je nemůžou naplno využívat. Kraj i obce proto požadovaly, aby je vyčistil stát. Ten ale hloubkový pyrotechnický průzkum v okolí areálu neplánuje. Podle ministerstva vnitra si ho mají obce a kraj zajistit samy a využít k tomu peníze z kompenzací, které podle zákona dostaly.

Zákon o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích schválili poslanci v červenci 2021. Ministerstvo vnitra pak vyplatilo poškozeným obyvatelům přes 298 milionů korun. Dotčené obce dostaly částku 309,5 milionů korun a Zlínský kraj obdržel 59 milionů korun.

Petr Pavel | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

Prezident Petr Pavel, který nedávno Vrbětice navštívil, Českému rozhlasu nyní řekl, že místním obyvatelům stále chybí dořešení případu.

„Mnoho pozemků, které jsou v jejich vlastnictví, jsou pro ně stále ještě nepřístupné. Anebo mohou podepsat papír, že na vlastní nebezpečí do toho prostoru půjdou. Proběhla tam pouze povrchová sanace, ne hloubková. A při takto velkém rozptylu munice, je pravděpodobné že její část půjde do hloubky 40 až 50 centimetrů. Myslím si, že by asi měla ta situace z pohledu státu být dořešena buď odkupem pozemků a kompenzací poškozeným, anebo dokončením hloubkové sanace,“ míní prezident.

Zlu se nesmí ustupovat

Policie výbuchy ve Vrběticích vyšetřovala jako úmyslné obecné ohrožení. Letos v dubnu kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu případ odložili. Považují za prokázané zjištění bezpečnostních služeb, že za výbuchy mohli příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, kteří chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde provádělo Rusko vojenské operace. Muže ale nejde stíhat, protože se pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat.

Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo v roce 2021 diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád. Kreml pak označil Česko za zemi, která není vůči Rusku přátelská.

Zatímco tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) i celá vláda od počátku uváděli ruskou stopu jako jedinou prošetřovanou verzi, tehdejší prezident Miloš Zeman to zpochybňoval a mluvil i o druhé vyšetřovací verzi, že výbuch nastal v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Exprezident je dodnes přesvědčen, že pro označení ruských špionů za strůjce výbuchu neexistují důkazy.

„Předesílám, že bych byl poslední, kdo by nevěřil, že by to ruští agenti mohli udělat, ale tak otázka nezní. Otázka zní, zda to skutečně udělali. Když sama BIS říká, že neví o tom, že by tam ti agenti byli, tak nemůže tak suverénně tvrdit, že ti agenti způsobili ten výbuch,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas.

Premiér Petr Fiala (ODS) je naopak přesvědčen, že za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka. Na síti X při příležitosti 10. výročí napsal: „Právě dnes je to 10 let od teroristického útoku ruských tajných služeb ve Vrběticích. 10 let od zabití českých občanů Vratislava Havránka a Luďka Petříka, za které je Rusko zodpovědné. Před zlem nesmíme ustupovat,“ napsal.

Podle Bezpečnostní informační služby jsou výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mementem ukazujícím, že Rusko a jeho zpravodajské služby nemají zábrany.

„Akce vojenské GRU potvrdila varování, o kterých dlouhé roky psala BIS v řadě dokumentů. Teprve bezprecedetní útok na civilní obyvatelstvo v době míru znamenal vystřízlivění a redefinici vztahů s Ruskem. Jakým vývojem od té doby tato imperiální říše prošla, vidíme dnes nejen na Ukrajině. Evropa dnes nečelí jen špionáži, kybernetickým útokům a nepřátelské propagandě, ale také žhářským útokům a sabotážím. Vrbětice jsou memento, které musíme mít stále před očima, když mluvíme o Ruské federaci,“ uvedla BIS k 10. výročí na síti X.