V Česku posilují špionážní aktivity Ruska a Číny, varuje opět BIS

Фото: Пит Линфорт, Pixabay / CC0

Vojenské zpravodajství i Bezpečnostní informační služba ve svých výročních zprávách varují před posilujícími aktivitami Ruska a Číny v České republice. Podle BIS v loňském roce operovaly v ČR všechny ruské tajné služby. Jejich cílem je ovlivnit rozhodovací procesy na všech úrovních státní správy. Číňané se podle kontrarozvědky zase snaží získat v Česku potenciální spolupracovníky a agenty. Cílí proto na české akademiky, bezpečnostní sbory a státní správu.

Ilustrační foto: Pete Linfort,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Foto: Pixabay / CC0
Podle Bezpečnostní informační služby je největší hrozbu pro českou ústavnost činnost proruských aktivistů, kteří se v Česku podílejí na šíření dezinformací. Kontrarozvědka upozorňuje, že termínem ‚proruští aktivisté' v tomto kontextu neoznačuje všechny prorusky smýšlející osoby, ale primárně ty, které svými aktivitami vědomě či nevědomě přímo napomáhají cizí moci.

"U některých osob existují indicie o jejich přímé provázanosti s ruskou státní mocí, tedy, že jsou přímo řízeni zpravodajskými službami Ruské federace,"říká mluvčí BIS Ladislav Šticha.

BIS stejně jako před rokem upozorňuje, že dlouhodobým bezpečnostním problémem je naddimenzovaná velikost ruské ambasády v Česku, která vystavuje české občany hrozbě, že budou čelit kontaktu se zpravodajci. Cíl má podle Bezpečnostní informační služby Rusko jasný. Oslabit Evropskou unii a NATO, jejichž je Česko součástí.

Foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0
Kromě Ruska označuje BIS za další hrozbu čínskou špionáž, jejíž intenzita podle kontrarozvědky posiluje. Ze zprávy vyplývá, že na našem území loni operovaly hned čtyři čínské tajné služby. A podle BIS se k nátlakovému prosazování čínských zájmů uchylovali stejně jako v předcházejícím období také čínští kariérní diplomaté.

Číňané se podle tajné služby snaží například vyhledávat spolupracovníky mezi českými akademiky, ve státní správě nebo v bezpečnostních sborech. Zve je na výlety do Číny, cestu jim zaplatí a pak s nimi navazuje spolupráci.

Kyberšpionáž

Zdroj: archiv Ministerstva obrany ČR
Vojenští zpravodajci zase varují před kyberšpionážními skupinami, které jsou financované a podporované cizími státy. Tyto skupiny se snaží tajně dostat do systémů státních institucí nebo významných firem a univerzit. Snaží se ukrást data, získat hodnotné informace nebo svůj cíl nějak jinak poškodit.

"Skrytá činnost může být vykonávaná po dlouhou dobu bez odhalení. Cíl těchto útoků bývá zaměřen na získávání důležitých informací o napadeném subjektu nebo příprava o ovládnutí zájmového systému a jeho využití v době, kdy to bude pro útočníka nejvýhodnější,"řekl Českému rozhlasu zástupce ředitele Národního centra kybernetických operací Kamil Tichý.

Ilustrační foto: Pete Linforth,  Pixabay / CC0
BIS ve své zprávě uvádí i konkrétní případy, které se týkají kyberšpionáže. Zpravodajci popsali například loňské opakované útoky na neutajovanou síť českého ministerstva zahraničních věcí. Podle BIS šlo s největší pravděpodobností o ruskou špionážní kampaň. Při dalším incidentu resort čelil několika druhům škodlivého softwaru, které lze s velkou pravděpodobností spojit s aktivitami čínské kyberšpionážní skupiny.

Vedle čínských a ruských aktivit nezjistila BIS závažné nepřátelské aktivity cizích zpravodajských služeb s výjimkou íránských. Co se týče dalších rizik, situaci v oblasti terorismu a islamistické radikalizace v Česku hodnotí tajná služba jako klidnou. BIS pouze potvrdila úmrtí jednoho ze zahraničních bojovníků, který odešel z České republiky, aby se připojil k teroristickým organizacím v Sýrii a Iráku.