Ministrem zahraničí se stal Jakub Kulhánek. Úřad přebírá v době napjatých vztahů mezi ČR a Ruskem

Jakub Kulhánek (vlevo) a Miloš Zeman

Prezident jmenoval novým ministrem zahraničí Jakuba Kulhánka z ČSSD. Úřad převzal v době, kdy jsou vztahy Česka a Ruska mimořádně napjaté.

Jakub Kulhánek ve funkci nahradil minulý týden odvolaného Tomáše Petříčka (ČSSD). Toho odvolal šéf ČSSD Jan Hamáček poté, co nad ním zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zdůvodnil to tím, že sociální demokracie musí mluvit jednotně. Počítal s tím, že na zahraničí přejde ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten to však odmítl a tak v mezidobí vedl resort zahraničí sám Hamáček.

Dlouholetý spolupracovník špiček sociální demokracie

Jakub Kulhánek | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Jakub Kulhánek není mezi lidmi známý, přesto patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie. Radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí Hamáčka. Od poloviny července 2018 pracuje jako jeho náměstek na vnitru. Ve stejné pozici pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí.

Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice. "V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU," řekl k tomu Kulhánek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že pro něj bude spolupráce s novým ministrem lepší.

"Já samozřejmě jako premiér hlavně řeším evropskou agendu na úrovni Evropské rady, to je to nejdůležitější pro nás. Myslím, že ta spolupráce po jeho nástupu bude ještě lepší, než před tím."

Jednal o osudu Čechů unesených v Libanonu

Jakubu Kulhánkovi je 36 let, magisterský titul získal na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu v USA.

"Vládne několika cizími jazyky, je to náměstek na ministerstvu vnitra. Má prověrku na 'tajné'. Myslím si, že je to dobrý nominant," uvedl po Kulhánkově nominaci Roman Onderka z ČSSD.

Vrbětice | Foto: Policie ČR

Dá se očekávat, že první dny na ministerstvu se bude Jakub Kulhánek věnovat eskalaci česko-ruských vztahům. Sněmovna podpořila vyhoštění 18 ruských diplomatů a vyzvala navíc vládu k zásadnímu omezení početního zastoupení na velvyslanectví Ruska v Praze. Česko by mělo podle sněmovního usnesení vyzvat své spojence ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů a zpravodajců. Po Rusku by měla vláda podle dolní komory požadovat vyvození odpovědnosti za útok na muniční sklad ve Vrběticích v roce 2014 a finanční náhradu a odškodnění.

Ruský prezident Vladimir Putin jednání s českým vedením neplánuje, Rusko obvinění ze zapojení do výbuchů odmítá.

Šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že Jakub Kulhánek je do věci zasvěcen a připraven převzít úřad okamžitě. Kulhánek se dříve jako analytik věnoval postsovětskému regionu. V pozici náměstka na ministerstvu zahraničí byl mimo jiné členem delegace, která v létě 2015 jednala v Libanonu o osudu pětice Čechů, unesených tam v souvislosti s kauzou obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda.