Česko se představí na Expo v Dubaji pomocí virtuální reality

Česko se představí na Expo pomocí virtuální reality

Návštěvníci výstavy Expo v Dubaji se budou moci přenést do Česka. Státní agentura CzechTourism představí turistické zajímavosti pomocí virtuální reality.

Stačí si nasadit speciální brýle a lidé se ocitnou v bazénu v Mariánských Lázních, na moravské vinici nebo na skalách v Českém ráji. Expozice s názvem Česká terapeutická krajina bude od 1. do 22. října první rotační expozicí v Českém pavilonu.

Jan Herget | Foto: ČT24

"Na Expo 2020 v Dubaji chceme představit Českou republiku jako moderní destinaci. Virtuální technologie z dílny společnosti Virtuplex vtáhne návštěvníky do příběhu a umocní jejich zážitek z návštěvy Mariánských Lázní, Prachovských skal nebo tradiční slovácké veselice," řekl ředitel CzechTourismu Jan Herget.

Natáčení tradiční slovácké veselice pro virtuální realitu na výstavě Expo | Foto:  Národní ústav lidové kultury

Turistický den představí lázně i školu čepování plzeňského piva

Jan Herget věří, že světová výstava pomůže k dalšímu posílení našich pozic na Blízkém východě.

Lázně Klimkovice | Foto: Naďa Čvančarová,  Český rozhlas

Česko je v této oblasti známé jako lázeňská a wellness velmoc, arabští hosté tradičně jezdí do Darkova, Klimkovic, Teplic nebo Jáchymova. Česko aktuálně uznává očkovací certifikáty v rámci regionu ze Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Kuvajtu.

Výstava se měla uskutečnit minulý rok, kvůli pandemii covidu-19 ale byla odložená. Protiepidemická opatření se jí nevyhnou ani nyní. Denní počet osob na výstavišti bude omezen na 120.000, lidem bude před vstupem měřena teplota. I proto se odhaduje návštěvnost výstavy na nejvýše 22 milionů osob.

Český pavilon v Dubaji | Foto: Štěpán Macháček,  Český rozhlas

Podle ministerstva zahraničí bude na Expo zastoupeno 191 vystavujících zemí. Český dům bude v zóně Udržitelnost. 5. října se uskuteční CzechTourism Day, který bude zahrnovat například lázeňský workshop nebo školu čepování plzeňského piva.

Zlatý hřeb - systém, který vyrábí ze vzduchu vodu

Jaroslav Róna se svým dílem Vítězství robotů | Foto:  Česká televize

Celkový rozpočet české účasti činí 350 milionů korun. Český pavilon si v pondělí prohlédl i ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Den před tím vztyčil český tým před pavilonem sochu Vítězství Robotů, kterou z jediného kusu žuly vytvořil sochař Jaroslav Róna.

Po celou dobu konání výstavy bude mimo jiné k vidění systém Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R.), který za využití solární energie vyrábí ze vzduchu vodu. Podle generálního komisaře účasti ČR na výstavě Jiřího Františka Potužníka projevují o systém zájem i subjekty mimo Spojené arabské emiráty, třeba z Rijádu nebo Malajsie.

Systém S.A.W.E.R. | Foto:  ČVUT

Kulhánek řekl, že je ze systému S.A.W.E.R. nejvíce nadšený a považuje jej za zlatý hřeb výstavy. "To je opravdu něco fascinujícího. Ukazuje to, jak pokročilé technologie je Česká republika schopná vyrábět," řekl ministr.

klíčové slovo: