Lipavský k volbám: Ruská pohádka s Putinem v hlavní roli poněkolikáté, výsledek nikoho nepřekvapil

Vladimir Putin byl popáté zvolen ruským prezidentem a v čele země by měl stát do roku 2030. Podle ruských úřadů zvítězil s jasným náskokem. Nezávislí experti nepovažují volby za svobodné ani spravedlivé. Stejně se vyjádřilo i české ministerstvo zahraničí. V prohlášení uvedlo, že volby nebyly demokratické ani transparentní. Ministr zahraničí Jan Lipavský je označil za pohádku s Putinem v hlavní roli.

Vladimír Putin | Foto: Alexander Zemlianichenko,  ČTK/AP

Rusko v pondělí ráno oznámilo, že podle zpřesněných výsledků prezidentských voleb získal Vladimir Putin přes 87 procent hlasů, což je nejvyšší výsledek, kterého kdy oficiálně dosáhl. Experti nepovažují hlasování za svobodné ani férové, potenciálně kritičtí protikandidáti nebyli k volbám vůbec puštěni. Česká diplomacie konstatovala, že řada prezidentských kandidátů, zejména těch, kteří se staví proti agresi vůči Ukrajině, nemohla kandidovat.

„Ruská pohádka o volbách v hlavní roli s Vladimirem Putinem už proběhla v Rusku poněkolikáté a výsledek nikoho nepřekvapil,“ konstatoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí na Radě pro zahraniční věci (FAC) v Bruselu.

Jan Lipavský | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Aktivně se volilo také na nově okupovaných územích Ukrajiny. Unijní diplomacie v pondělí vydala prohlášení, že Evropská unie volby na Ruskem okupovaných částech Ukrajiny nikdy neuzná. České ministerstvo zahraničí v prohlášení vydaném v neděli vpodvečer označilo toto hlasování za nelegitimní volební frašku.

„Česko neuznává konání této nelegitimní volební frašky v Autonomní republice Krym a ve městě Sevastopol a v částech Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny. Okupace uvedených území představuje porušení nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny dle Charty OSN a principů mezinárodního práva,“ napsala v prohlášení česká diplomacie.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil ruské prezidentské volby za frašku a parodii. „Fraška a parodie. To byly ruské prezidentské volby, které ukázaly, jak současný režim potlačuje občanskou společnost, nezávislá média, opozici. Ani během voleb se Rusko neštítilo narušit suverenitu Ukrajiny,“ poznamenal šéf české diplomacie na síti X.

V souvislosti s nedávnou smrtí ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného se hovoří o uvalení nových sankcí na další ruské představitele. To Praha podle Lipavského určitě podporuje. Stejně tak podporuje uvalení sankcí na dovoz ruského obilí do Evropy.

„Určitě budeme podporovat, aby na lidskoprávní režimy byly zařazeny i osoby, které měly podíl na smrti Alexeje Navalného. (…) Česko je v tomto naprosto jednoznačné,“ uvedl. Konkrétně ovšem neuvedl, v jaké podobě by sankce měly vypadat. Ze smrti Navalného viní Západ ruského prezidenta Putina.

V centru Prahy hořela hlava Putina 

Foto: Jana Karasová,  Český rozhlas

Ruští voliči mohli hlasovat také v Česku, a to na konzulárním oddělení ruského velvyslanectví v Praze. Nejvíce hlasů, téměř 60 procent, získal v této volební místnosti kandidát mladé ruské strany Noví lidé Vladislav Davankov, Putin necelých 16 procent, podle odborníků byli mezi nimi ruští diplomaté. Přes 21 procent hlasovacích lístků bylo neplatných. Podle médií mnoho voličů lístky znehodnocovalo na znak protestu proti Putinově režimu.

V Praze se proti ruské hlavě státu a také proti válce na Ukrajině poslední den voleb protestovalo. Na Václavském náměstí se sešlo několik desítek lidí. Hned na začátku protestu zapálila umělecká malířka Anna Skorko Putinovu bustu.

Foto: Jana Karasová,  Český rozhlas

Lidé pak mohli vybarvovat čtverečky na dvou černých plachtách, aby se na nich objevily nápisy Praha proti Putinovi a Prague against Putin. Podle pořadatele akce Antona Litvina bylo jejím cílem ukázat solidaritu s ruskou opozicí a také Čechům i turistům ukázat, že Rusové v Praze jsou proti válce. Lidé si s sebou přinesli také ruské vlajky - ze kterých ale vymazali červenou barvu a zbyl pouze modrý pruh mezi dvěma bílými - které jsou symbolem opozičních a protiválečných demonstrací.

klíčové slovo:
spustit audio

Související