Diskuse o okupaci 1968 i smlouvy za miliardy provázejí Zemanovu návštěvu Ruska

Miloš Zeman při jednání s Vladimirem Putinem, foto: ČTK

O protiruských sankcích, ekonomické spolupráci nebo situaci v Sýrii hovořil prezident Miloš Zeman na schůzce se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. A dalším tématem, které návštěvu české hlavy státu v Rusku doprovází, se trochu nečekaně stala také okupace z roku 1968.

Miloš Zeman při jednání s Vladimirem Putinem,  foto: ČTK
Svou pětidenní návštěvu Ruska zahájil Miloš Zeman v pondělí, v úterý se pak v černomořském letovisku Soči setkal ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oba se shodli na nezbytnosti normalizace styků mezi Evropskou unií a Ruskem. Zeman se opět vyjádřil k protiruským sankcím. Podle českého prezidenta obchod mezi Ruskem a českými firmami neustále roste, stejně tak jako počet ruských turistů v Česku. Je to podle něj znak toho, že sankce vůči Moskvě nefungují.

"Je tedy vidět, že vzdor nejrůznějším sankcím se ekonomická spolupráce rozvíjí. To ovšem neznamená, že bych se se sankcemi smířil, víte, že jsem jejich dlouhodobým odpůrcem. To se týká sankcí Evropské unie proto Ruské federaci, tak odvetných sankcí Ruské federace proti Evropské unii."

Spolu s prezidentem odcestovala do Ruska početná skupina zástupců českých firem. S ruskými partnery se setkali na podnikatelském fóru v Moskvě a podepsali smlouvy a dohody za 19 miliard korun. Prezident při zahájení fóra uvedl, že jako hlavní vidí spolupráci v energetice a dopravním strojírenství. Fóra se ale účastní i zástupci finančního nebo potravinářského sektoru.

Článek o okupaci neodráží podle Medveděva ruské stanovisko

Lubomír Zaorálek,  foto: archiv MZV
Do programu Zemanovy cesty do Ruska nečekaně zasáhla i otázka okupace Československa z roku 1968. Web ruské armádní televize totiž na úvod návštěvy české hlavy státu zveřejnil článek, podle kterého by Československo mělo být Sovětskému svazu vděčné za rok 1968. Vstup vojsk podle něj nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za 'sametových' revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek z ČSSD taková tvrzení zásadně odmítá.

"Pro vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací je úplně zásadní, že není možné, aby na oficiálních médiích, která jsou s vládními institucemi spojena, objevovaly takové články. Jsou to neuvěřitelné dezinterpretace. Je to téměř urážlivé, protože každý ví, že pohled na srpen 1968 je poměrně jasný. Je to něco, co je historiky zpracováno."

Článek odmítli i další čeští političtí představitelé včetně Zemana, ten jej označil za čin "novinářského šílence " a jednal o něm i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem. Podle něj článek o roce 1968 je osobním názorem autora a neodráží ruské stanovisko.