Špatný vtip, hodnotí politici Zemanova slova o likvidaci novinářů

Miloš Zeman a Vladimir Putin, foto: ČTK

Čeští politici odsoudili slova prezidenta Miloše Zemana o likvidování novinářů, které pronesl v Pekingu v úvodu schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jako velmi nepodařený vtip. Podle mluvčího hradu Jiřího Ovčáčka, který doprovází Zemana při cestě do Číny, šlo o bonmot.

Miloš Zeman a Vladimir Putin,  foto: ČTK
Výrok Miloše Zemana zaznamenal na svém twitteru ruský novinář Dmitrij Smirnov. Video zachytilo oba státníky ve chvíli, kdy přicházejí k přítomným novinářům. Kvalita záznamu je nízká, do toho cvakají fotoaparáty. "Jsou tu další novináři? Novinářů je moc, měli by se likvidovat," reaguje podle Smirnova český prezident na počet přítomných žurnalistů. "Není potřeba je likvidovat, lze je redukovat," říká na to šéf Kremlu.

Záznam si poslechl i komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák:

"Je dobře, že měli naši posluchači možnost slyšet ten originální zvuk. Je velmi nejasný, ale při bližším studiu se přijde na to, že to zhruba sedí. Měl jsem takový dojem, že prezidentu Putinovi, který chtěl zdůraznit dobré vztahy s hlavou českého státu, to nebylo příliš příjemné, i když sám Vladimír Putin nemá k silným výrokům někdy daleko."

Ministr zahraničí označil Zemanova slova za nepodařený vtip

Organizace Novináři bez hranic na letošním seznamu 180 zemí řazených podle respektu ke svobodě tisku Rusko řadí na 148. místo. ČR je na seznamu třiadvacátá.

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
Za velice nepodařený označil vtip šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Mně se hrubě nelíbí, a je mi to jedno s kým, jestli s Putinem, nebo s někým jiným, aby se debatovalo o tom, jestli se mají novináři likvidovat nebo omezit. To je něco, co je velice nepodařené, a to říkám diplomatickým způsobem," uvedl v pořadu České televizi. Zemanův dlouhodobý kritik, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na twitteru sdělil, že takové vyjadřování považuje za nepřijatelné i jako vtip.

Rusko je pro novináře jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě. Od prvního Putinova nástupu do úřadu prezidenta tam přišlo o život 39 žurnalistů. U 13 z nich není objasněný motiv vraždy.

Oba prezidenti, Zeman a Putin se v Pekingu účastnili konference věnované budování novodobé Hedvábné stezky, která má spojit Čínu a většinu Asie, Evropy a Afriky. Schůzku považují za součást Zemanovy přípravy návštěvy Ruska v listopadu. Co bylo nejdůležitějším během schůzky?

Prezident ČR Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem,  foto: ČTK
"Nejdůležitější byly ekonomické styky, které se v poslední době výrazně snížily. V Rusku jsou si vědomi toho, že právě Miloš Zeman je ten, který je i v komplikované situaci, čímž měl Putin na mysli špatné vztahy se Západem, jistým garantem relativně dobrých a zlepšujících se rusko-českých vztahů. Bylo znát, že Vladimir Putin ví, že Miloš Zeman není prezidentem příliš důležité evropské země, ale je pro Rusko důležitý tím, že svoje sympatie vůči největší zemi světa nijak neskrývá. Například se několikrát dovolával zrušení západních ekonomických sankcí. To je v Rusku a zejména v Kremlu velmi oceňováno."

Návštěvu Číny zahájil Miloš Zeman už v pátek. Sešel se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Na závěr asi půlhodinové schůzky bylo podepsáno memorandum o spolupráci malých a středních podniků a memorandum o společné koordinaci jednotlivých projektů navázaných na novodobou Hedvábnou stezku. Česká delegace sebou přivezla 38 projektů.