Prezident Zeman výroky ke Krymu pobouřil Ukrajinu i české politiky

Miloš Zeman, foto: ČTK

Anexe Krymu je hotová záležitost, prohlásil v projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy prezident Miloš Zeman. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Miloš Zeman,  foto: ČTK
Při projevu opustili sál někteří ukrajinští delegáti. Zemanovy kroky odmítla česká vláda. Stejně jako ukrajinská diplomacie, která je v oficiálním prohlášení označila za absolutně nepřijatelné. Dostaly se i na jednání českého Senátu.

Česká vláda na protiruských sankcích trvá

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Zeman neměl k projevu mandát vlády a prezidentovy výroky jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou Česka. Zeman rovněž odmítl sankce proti Rusku jako neúčinné. Za zachování sankcí do doby, než budou splněny minské dohody, se naopak postavil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zemanovy výroky podle něj nejsou v souladu s tím, co Česko prosazuje na mezinárodních fórech.

Krym | Foto: Roman Kondratjew  (RomWeb),  Foter.com,  CC BY-NC-ND
Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové česká vláda na protiruských sankcích stále trvá: "Anexe Krymu stále trvá, takže pokud hovoříme o ekonomických sankcích, tak jejich platnost byla rozhodnutím Evropské rady přímo navázána na plnění minských dohod. Jakékoliv přehodnocení sankcí před tím, než pominou důvody proti jejich uvalení, by znamenalo zpochybnění důvěryhodnosti politiky Evropské unie."

Výroky hlavy státu odsoudili také zástupci některých opozičních stran ve Sněmovně. Místopředseda ODS Martin Kupka mluvil o dalším prezidentově faulu. Naopak podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se obyvatelé Krymu, který byl vždy ruský, rozhodli sami pro odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku. Nedá se tak podle něj mluvit o ruské anexi Krymu.

Podle Hradu je obsazení Krymu anexe, prezident jen navrhl řešení

Oleksij Hončarenko,  foto: YouTube
Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Hrad považuje obsazení Krymu za anexi. Dodal, že prezident Miloš Zeman jen navrhl možné řešení.

"Pokud jde o samotný Krym jde samozřejmě o anexi. Reálná situace je však taková, že de jure je Krym součástí Ukrajiny, de facto byl včleněn do Ruska. Pokus o změnu situace de facto je možný jen válkou s celoevropskými důsledky a takové řešení nikdo v Evropě nechce."

Ukrajinská diplomacie označila návrhy Zemana za absolutně nepřijatelné a rozhořčeně je odmítla. Zemanův návrh je podle ní "pokusem prosadit nejen ústupek agresorovi, ale i legitimizaci anexe Krymu cestou 'prodeje' části ukrajinského území". "Jestli lze prodat Krym, tak český prezident může Putinovi prodat Prahu a Karlovy Vary. Putin dá peníze i ropu," zareagoval na facebooku poslanec Oleksij Hončarenko z vládní strany ukrajinského prezidenta Blok Petra Porošenka.

Ruští politici považují prohlášení za faktické uznání anexe Krymu, s žádnou kompenzací, kterou by měla Moskva Kyjevu vyplatit, ale v žádném případě nesouhlasí.