OSN a její principy jsou ohrožené kvůli invazi Ruska na Ukrajinu. Lipavský apeloval na světové lídry, aby nebyli lhostejní

Jan Lipavský na Valném shromáždění OSN (21.9.2022)

Jan Lipavský (Piráti) upozornil na ironii toho, že ruský prezident Vladimir Putin částečnou mobilizaci vyhlásil a "světu pohrozil jadernou zbraní" na Mezinárodní den míru.

Lipavský to řekl na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Již dříve uvedl, že Putinovo tvrzení o Rusku ohroženém západními státy je lživé. A částečnou mobilizaci označil již dříve za další projev ruské agrese.

Vladimir Putin | Foto:  ČTK/AP

"Jedná se o další Putinovo choré rozhodnutí, které požene na smrt jenom další lidi. Možná protáhne válku, ale rozhodně nezmění odhodlání naše a odhodlání Západu podporovat Ukrajinu. Je potřeba si znovu připomínat, že jde o evropskou bezpečnost, jde i o českou bezpečnost, o co se dnes hraje na Ukrajině."

Vedle toho, že Rusko porušuje Chartu OSN, vážně poškozuje globální ekonomiku, potravinovou bezpečnost a mezinárodní řád založený na pravidlech, dodal Lipavský.
Připomněl, že Česká republika podporuje suverenitu, jednotu a nezávislost Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích, a že Praha neuznává anexi Krymu. Odsoudil připravovaná referenda o připojení k Rusku v okupovaných či ovládaných částech ukrajinského území.

Ukrajinští vojáci ve středu 21. září 2022 kontrolují opuštěný ruský tank v nedávno dobyté oblasti poblíž Izia na Ukrajině | Foto: Oleksandr Ratushniak,  ČTK/AP

Svědectví o válečných zločinech podali v Česku desítky lidí

Obdobně se ministr postavil ke zvěrstvům, která ruští okupanti páchají na Ukrajině. V této souvislosti připomněl existenci filtračních táborů a deportace ukrajinského obyvatelstva včetně dětí.

Česko podporuje vyšetřování situace na Ukrajině Mezinárodním trestním soudem (ICC). Lipavský vyzval také ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat zločin agrese spáchaný Putinovým Ruskem.

Svědectví o válečných zločinech na Ukrajině už podaly české policii desítky uprchlíků. Zločiny mohou lidé hlásit přes online dotazník, který však nenahrazuje trestní oznámení. Je zde deset typů událostí, například zranění nebo zabití civilistů, rabování, únosy, mučení, popravy ale také používání zakázaných zbraní nebo útoky na infrastrukturu. Stejně tak je tam možnost uvést, jestli za činem stály ruské nebo ukrajinské ozbrojené síly.

Národní centrála proti organizovanému zločinu kromě svědeckých výpovědí shání také fotky nebo videa - popisuje její mluvčí Jaroslav Ibehej.

"Obecně jsou preferováni očití svědci, kteří mohou disponovat vlastními a neuveřejněnými fotografiemi či videozáznamy konkrétních zločinů. Dotazník je však určen i pro další osoby, které nebyly svědky válečných zločinů, neboť důležitými informacemi mohou disponovat rodinní příslušníci těchto osob, kteří zůstali na Ukrajině, a kteří tyto informace mohou poskytnout zprostředkovaně."

O situaci na Ukrajině jedná Rada bezpečnosti OSN. Zástupce České republiky v tomto orgánu vystoupil téměř po 30 letech. Jan Lipavský vyzval ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat ruskou agresi na Ukrajině. Zároveň i s odkazem na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zdůraznil, že je zapotřebí jednou provždy odmítnout imperialistické touhy Ruska a jeho koloniální politiku.

klíčová slova:
spustit audio

Související