Lipavský: Ukrajina se podle ČR v případě nutnosti může bránit útoky na ruské území

Antony Blinken a Jan Lipavský

Česko obecně nemá problém s tím, aby se Ukrajina bránila proti agresorovi i útoky na ruské teritorium v případě, že je to nutné. Novinářům to dnes před zasedáním ministrů zahraničí členských států Severoatlantické aliance (NATO) v Praze řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Antony Blinken | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Nejdůležitějším tématem jednání podle něj bude hledání shody na dalších krocích aliance v podpoře Ukrajiny. Ministr Lipavský (Piráti) dnes s americkým protějškem Antonym Blinkenem v Praze probrali bezpečnost, obranu i ekonomiku. Vztahy mezi Spojenými státy a Českem jsou výjimečné, řekl na tiskové konferenci Lipavský. Šéf americké diplomacie ocenil českou podporu Ukrajině, zmínil výcvik vojáků i poskytnutí důležitého vojenského vybavení zemi napadené Ruskem.

ČR i USA vnímají vněšování do vnitřích záležitostí jako hrozbu

Antony Blinken a Jan Lipavský | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Ministři také podepsali memorandum o spolupráci s Global Engagement Center (Stadep) v boji proti dezinformacím. Podle Lipavského to dokazuje, že země vnímají vměšování do vnitřních záležitostí jako hrozbu. Blinken uvedl, že jde o 17. podobné memorandum, které USA se spřátelenými zeměmi podepsaly.

S americkým ministrem zahraničí se setkala také česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) i prezident Petr Pavel. Blinken ocenil českou podporu Ukrajině, zmínil výcvik vojáků i poskytnutí důležitého vojenského vybavení zemi napadené Ruskem.

Na okraj setkání ministrů zahraničí NATO se koná řada bilaterálních jednání. Ministr Lipavský se setkal také se svou kanadskou kolegyní Mélanie Jolyovou. Prezident Petr Pavel udělí Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi.

Foto: Michal Kamaryt,  ČTK

Česko plní od letošního roku závazek dvou procent HDP na obranu

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes před generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem zopakoval, že Česko plní od letošního roku závazek dvou procent výdajů hrubého domácího produktu (HDP) na obranu a bude ho naplňovat i v dalších letech. Stoltenberga při návštěvě ve Strakově akademii informoval o české muniční iniciativě. Od června budou každý měsíc na Ukrajinu proudit desetitisíce kusů dělostřelecké munice, uvedl. První dodávky slíbil v příštích dnech.

Stoltenberg označil Česko za spolehlivého a ceněného partnera v NATO. Připomněl, že plní závazek dávat dvě procenta HDP na obranu, ale i činnost českých vojáků v zahraničí a českou podporu Ukrajině.

Zasedání připomíná i 25. výročí členství Česka v NATO

Zasedání v Praze je připomenutím letošního 25. výročí členství Česka v NATO a 75. výročí od založení aliance. Podle ministerstva zahraničí jde o největší alianční akci v Česku od summitu NATO v Praze v roce 2002. Budoucí český velvyslanec při NATO David Konecký řekl, že jednání slouží k tomu, aby ministři projednali citlivé záležitosti, u nichž mohou být nejasnosti. Jednání je velmi úzce spojené s úspěchem summitu ve Washingtonu.

David Konecký | Foto:  René Volfík,  iROZHLAS.cz

Hlavním místem konání zasedání je Černínský palác. V Senátu se pak koná veřejná debata, kde mimo jiné vystoupil šéf komory Miloš Vystrčil (ODS). Za úkol Česka v alianci označil plnohodnotnou spolupráci a podporu obrody obranyschopnosti Evropy v době, kdy se ukázalo, že Rusko není spřátelenou zemí.

Pavel udělil Řád TGM generálnímu tajemníkovi NATO Stoltenbergovi

Prezident Petr Pavel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie. "Uplynulé čtvrtstoletí bylo pro Českou republiku rozhodně úspěšným obdobím. Obdobím bezpečí, prosperity a svobody. Naše členství v NATO na tom má zásadní podíl. Z vlastní zkušenosti mohu dodat, že na tomto úspěchu nesete osobní podíl," řekl prezident Stoltenbergovi.

Za desetileté Stoltenbergovo působení v čele NATO se podle Pavla významně proměnilo mezinárodní prostředí a s tím také celá aliance, mimo jiné se rozšířil počet členů na 32. Zlomovým bodem byla ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo:
spustit audio

Související