Vztahy mezi Českem a USA nebyly nikdy silnější, shodli se ve Washingtonu Lipavský a Blinken

Antony Blinken (vlevo) a Jan Lipavský (vpravo)

Posílení vzájemných vztahů, podpora Ukrajiny, energetická bezpečnost nebo spolupráce v indopacifickém regionu. To byla hlavní témata jednání českého ministra zahraničí Jana Lipavského s jeho americkým protějškem Antonym Blinkenem ve Washingtonu. Shodli se, že vztahy mezi Českem a Spojenými státy nebyly nikdy silnější. Blinken označil Česko za baštu demokracie a cenného spojence Spojených států a NATO.

Jan Lipavský | Foto: Alex Brandon,  ČTK/AP

Do Washingtonu přicestoval český ministr na třídenní návštěvu v noci na úterý a setkáním s americkým ministrem zahraničí zahájil svůj oficiální program.

„Dnes skvělá diskuse s ministrem Blinkenem o posílení bilaterálních vztahů, podpoře Ukrajiny, spolupráci v Indo-Pacifiku, energetické bezpečnosti a obranné spolupráci,“ napsal po jednání na twitteru Jan Lipavský (Piráti). Kromě toho oznámil, že představili společné prohlášení o svobodě médií, kterou označil za „sdílenou prioritu“ aktivně podporovat svobodu médií globálně ve spolupráci s partnery a spojenci.

„Jsme hrdí na to, že můžeme v Praze moderovat Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Nezávislá média jsou jednou z našich dlouhodobých priorit, stejně jako odkaz našeho prvního prezidenta Václava Havla. Máme speciální program pro disidenty z Ruska a Běloruska, pro lidi, kteří utíkají před totalitními režimy, a hledáme nové způsoby, jak v tom pomoci,“ řekl v této souvislosti Lipavský.

Podpora Ukrajiny

Antony Blinken | Foto: Alex Brandon,  ČTK/AP

Ministři, jak uvádí web americké vlády, se ale zaměřili především na otázky podpory Ukrajiny. Blinken vyzdvihl českou pomoc Ruskem napadené zemi a připomněl, že „Česká republika má nějakých 500 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a tato podpora je zcela mimořádná.“

Lipavský vyjádřil uznání USA za jejich významnou finanční a vojenskou pomoc Ukrajině. Oba se shodli, že se nesmí Rusku za žádnou cenu ustupovat a že Západ musí pokračovat v podpoře Ukrajiny.

„Tony Blinken nám několikrát poděkoval za pomoc, kterou Ukrajině poskytujeme. Jsme za jedno v tom, že je potřeba co nejrychleji utnout ruské imperiální choutky a zajistit, že územní celistvost a suverenita bude obnovena,“ uvedl Lipavský. Podle něj panovala na schůzce jasná shoda na tom, že Ukrajina potřebuje dodávky munice, „pokud má být úspěšná v dalších vojenských operacích“.

Ministři diskutovali i o možnosti posílení energetické bezpečnosti a obrany. V této souvislosti připomněl Blinken Dohodu o obranné spolupráci, kterou již schválila česká vláda. Tento dokument však musí být ještě schválen oběma komorami parlamentu. Lipavský ve Washingtonu nyní potvrdil, že dohoda míří k podpisu. „Ten proces trval rok, byl velmi důsledný,“ řekl Českému rozhlasu.

Dohoda Artemis

Foto: NASA

S Blinkenem jednal také o způsobu, jak čelit rostoucímu vlivu a hrozbám ze strany Číny, včetně západní závislosti na její produkci. Během rozhovoru hovořili i o možnostech spolupráce v indopacifickém regionu, který je jednou z priorit zahraniční politiky obou zemí.

„Pro obě naše země jde o jednu z priorit zahraniční politiky. Naším cílem je postup v tomto regionu koordinovat a navázat na spolupráci s tamními demokratickými partnery, včetně Tchaj-wanu,“ zdůraznil Lipavský.

Ve středu podepsal šéf české diplomacie dohodu o přistoupení České republiky k ujednáním Artemis, což je iniciativa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles. Česko se tak stane jednou z víc než dvaceti partnerských zemí, které se také podílejí na vesmírném programu.

S hrdostí oznamujeme, že Česko podepsalo dohodu Artemis a připojilo se tak k našim podobně smýšlejícím partnerům v podpoře mírového, kooperativního a udržitelného průzkumu Měsíce a dalších planet. Společně můžeme pro lidstvo a vědu dosáhnout více," napsal Lipavský na twitteru. Už dříve uvedl, že Česko se chce podílet na dalším letu člověka na Měsíc v roce 2025. Za NASA se slavnostního podpisu zúčastnil šéf vesmírné agentury Bill Nelson.