Pojízdná jednotka intenzivní péče i malý operační sál. Česko posílá na Ukrajinu přestavěný autobus

Jan Lipavský, ministr zahraničí ČR

Dopravní autobus přestavěný na pojízdné zdravotnické zařízení vyšle koncem června na Ukrajinu ministerstvo zahraničních věcí. Pojízdná jednotka intenzivní péče je schopna naráz fungovat pro pět pacientů a sloužit má i na méně náročné operace. Česká diplomacie do projektu vložila 9,5 milionu korun. Díky nim bude v Kyjevě vyškolena i posádka vozu. Česko se postará i o případné opravy.

Ministerstvo zahraničních věcí posílá Ukrajině zdravotnický autobus | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) požádala o dodávku zdravotnického autobusu ukrajinská asociace českou ambasádu v Kyjevě vloni na podzim.

„Jsem přesvědčen, že naší povinností je pomáhat lidem, kteří naší pomoc potřebují. Jsme solidární a nepřestaneme Ukrajině pomáhat, dokud ve válce nezvítězí. Věřím, že speciálně upravený autobus se co nejdříve zapojí do pomoci všude tam, kde bude potřeba,“ uvedl ministr.

Vedle pomoci má být vůz podle Lipavského i ukázkou toho, co dovedou české firmy a co mohou dodávat "kdekoli na světě".

„Tento projekt je současně zakázkou české firmy a tedy i ukázkou zboží, které je česká firma schopna dodat nejenom na Ukrajinu. Podobných asistencí, kdy se propojují humanitární a rozvojová spolupráce s českými firmami, jsme v loňském roce realizovali přes padesát,“ řekl šéf české diplomacie.

Ministerstvo zahraničních věcí posílá Ukrajině zdravotnický autobus | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Nový autobus firmy Iveco přestavěla za tři měsíce na zdravotnické zařízení firma Royax. Její manažer Jan Peška v zahradách Černínského paláce při představení vozidla novinářům řekl, že jeho vybavení bylo vytvořeno přesně podle požadavků ukrajinské strany. Pět lůžek je uzpůsobeno jak potřebám intenzivní péče, tak jednodenní chirurgii.

„Autobus má funkci pojízdné jednotky intenzivní péče. Můžeme se zde starat o pět pacientů, kteří mají postele od firmy Linet, což je jeden z předních výrobců v Česku. Pro pacienty je připravena komplexní péče, které je potřeba při léčbě v těch nejzávažnějších případech. Máme tady monitoring pacienta, který dokáže hlídat EKG a veškeré důležité životní funkce. Máme tady odsávačky tělních tekutin, nezávislý ventilátor, který hlídá a životní funkce dýchací a také komplexní kyslíkový systém. Autobus je plně vybaven také defibrilátory - pro případ, kdy je nutné zajistit akutní záchranu života při selhání srdce,“ popsal.

Spolupráce lékařských fakult

Ministerstvo zahraničních věcí posílá Ukrajině zdravotnický autobus | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Autobus bude sloužit jako stacionární zařízení, díky přídavným generátorům může fungovat nezávisle na okolí včetně klimatizace. Vybaven je i záchranářskými taškami, nakládací rampou, evakuačními vozíky. Pro zdravotníky v něm bude sloužit šest klasických sedaček, které v interiéru připomínají jako jediné jeho původní funkci.

Pomoci Ukrajině v oblasti zdravotnictví se Česko věnuje dlouhodobě už od roku 2014. Konkrétně pomáhá například při budování mobilních týmů zdravotnických jednotek, zavádění nových technologií ve výukových programech lékařských univerzit nebo při rozvoji oborů fyzioterapie a rehabilitace dětí. Letos bude navíc zahájena spolupráce českých a ukrajinských lékařských fakult.

Od začátku ruské války ministerstvo zahraničí v rámci humanitární pomoci poskytlo zdravotnický materiál a zdravotnické vybavení a podpořilo zdravotní péči o uprchlíky, a to nejenom na ukrajinském, ale i na moldavském území.

Ministerstvo zahraničních věcí posílá Ukrajině zdravotnický autobus | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR
klíčová slova:

Související