Česko zatím diplomaty z Ruska stahovat nebude. Přijali jsme dodatečná bezpečnostní opatření, řekl ministr

Diplomaty zatím Česko z Ruska stahovat nebude. Shodl se na tom v neděli večer krizový štáb na ministerstvu zahraničí. Schůzku svolal šéf české diplomacie v reakci na víkendovou vzpouru šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřů.  K jednání přizval i zástupce ministerstva obrany a vnitra a Kanceláře prezidenta republiky.

Jan Lipavský | Foto: Hanna McKay,  ČTK/AP

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) svolal v sobotu krizový štáb na nedělní večer v reakci na tažení wagnerovců na Moskvu. Skupina ho však v sobotu večer ukončila po intervenci běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

„V sobotu večer se události zdály mnohem dramatičtější než dnes, ale všichni se shodují na tom, že situace je extrémně nestabilní a že bezpečnostní prostředí se může kdykoli zhoršit," řekl v neděli večer Jan Lipavský.

„Rusko bude nadále představovat hrozbu a riziko pro evropskou a českou bezpečnost pro další roky a desetiletí. Začal boj o nástupnictví po Putinovi. V Rusku nepanuje demokracie, nedá se tedy očekávat, že by ke změně vedení došlo jinak než silou,“ uvedl dále ministr.

Dodal, že Česko zatím ale neplánuje omezovat personál na zastupitelském úřadu v Moskvě. „Vyhodnotili jsme situaci a s ohledem na to jsem rozhodl, že v současné době nebudeme omezovat personál české ambasády v Moskvě. Všichni naši diplomaté a zaměstnanci zastupitelského úřadu jsou v pořádku a plní svoje úkoly. Přijali jsme dodatečná bezpečnostní opatření, na místě se koordinujeme se spojenci z EU a NATO,“ uvedl ministr.

Jevgenij Prigožin | Foto: ČTK/AP/Uncredited

Podle něj je nyní klíčová právě spolupráce s českými spojenci v EU i NATO. „Vývoji v Rusku musíme přizpůsobit naši politiku v EU a NATO. Potřebujeme ještě intenzivnější spolupráci mezi partnery a spojenci a potřebujeme definovat cíle politiky EU vůči Rusku, na čemž jsme začali pracovat ještě během našeho předsednictví,“ zdůraznil.

Ministerstvo zahraničí také upozorňuje, že nadále platí důrazné varování necestovat na území Ruské federace a výzva k okamžitému opuštění země. Ministr Lipavský v této souvislosti několikrát upozornil, že vzhledem k aktuální situaci má Česko na území Ruska jen omezené možnosti českým občanům pomáhat v případě, že se dostanou do nesnází.

Jaroslav Kurfürst | Foto: Věra Luptáková,  Český rozhlas

Rezort má aktuálně informace o šedesáti Češích, kteří v zemi jsou. Zaregistrovali se do systému DROZD. Vrchní ředitel Sekce evropské na ministerstvu zahraničních věcí Jaroslav Kurfürst Českému rozhlasu ale řekl, že Čechů se v Rusku může pohybovat víc.

„Rusko je opravdu velká země, umím si představit, že těch lidí bude o něco více. Zároveň díky tomu, že Česko přijalo poměrně rychle tvrdé doporučení do Ruska nejezdit, je přítomnost českých občanů v Rusku omezená na minimum. Za tím doporučením stojíme a vyzýváme občany, aby do Ruska v tuto chvíli nejezdili,“ uvedl.

Dovolená na Krymu

Události v Rusku komentoval šéf české diplomacie a další čeští politici už v sobotu. Ministr situaci glosoval také na twitteru, kde napsal: „Koukám, že moje letní dovolená na Krymu se přibližuje,“ uvedl.

Foto: ČTK/AP/Uncredited

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s lehkou nadsázkou uvedla, že je konečně jasné, čemu se v Rusku říká speciální operace. „Po šestnácti měsících války na Ukrajině vede válku Rusko s Ruskem. Nic překvapivého. Je to jejich tradice. Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů. Gratulujeme,“ napsala.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zase použil příměr k implozi ponorky, v narážce na nedávnou tragédii u Titanicu. „Rusko není ponorka, ale také se ponořilo hodně hluboko a začíná se hroutit samo do sebe. Zda bude výsledkem částečná nebo úplná imploze dnes těžko odhadnout. Při hroucení (implozi) jádra něčeho velmi hmotného a velkého dochází zpravidla k explozi obalových vrstev, tak uvidíme,“ uvedl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zmínil, že radovat se jakkoliv z nepřehledného vývoje v Rusku by bylo krátkozraké. „Mezi Putinem a wagnerovci neexistuje dobrá volba,“ napsal.

klíčová slova:
spustit audio

Související