Ohlédnutí za ruskou cestou prezidenta Klause

Český prezident Václav Klaus, foto: ČTK

Prezident Václav Klaus se vrátil z čtyřdenní návštěvy Ruska, během které se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem hovořil mimo jiné i o americké základně. Prezidenta doprovázel kolega Libor Kukal z ruské redakce Radia Praha. O jednáních v Rusku i o atmosféře setkání prezidentů si s ním povídala Martina Lustigová.

Český prezident Václav Klaus a ruský prezident Vladimir Putin,  foto: ČTK
Libore, jaké jsou výsledky jednání prezidenta Václava Klause s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem?

"Václav Klaus si podle svých vlastních slov dal dva úkoly. Prvním bylo vysvětlit Vladimiru Putinovi důvody, proč Česká republika chce umístit americký radar, a druhým cílem bylo oddělit ostatní česko-ruské vztahy, to znamená ekonomické vztahy, od této přece jenom poněkud konfliktní otázky. Dá se říct, že druhý úkol byl splněn, že Rusové přistoupili na to, že se radar bude posuzovat odděleně od ostatního. Ale ten první úkol, tedy vysvětlit, proč tady chceme radar, to se určitě nepodařilo."

Kde hledat důvody toho, že se nepodařilo vysvětlit, proč chceme radar?

"Já bych řekl, že Rusko má poměrně silné argumenty a tvrdí, že ty západní argumenty jsou nepravdivé. Rusové tvrdí, že Írán a Severní Korea nemají rakety, které by mohly doletět do střední Evropy, a argumenty, že radar pomůže v boji proti terorismu, Vladimir Putin dokonce označil přímo za směšné. Vladimir Putin dále pokračoval tím, že Rusko se vlastně odzbrojuje a Evropa naopak vyzbrojuje. Takže dá se říct, že tento úkol byl možná téměř nesplnitelný, protože ruské stanovisko je natolik pevné, tvrdé, a já bych dokonce řekl, že snad i argumentované, a bohužel tedy my jsme nemohli najít ty argumenty, které by padly na úrodnou půdu."

Jaká byla celková atmosféra jednání? Poznamenalo ji právě jednání o radarech?

Český prezidnet Václav Klaus a jeho ruský protějšek Vladimir Putin,  foto: ČTK
"Určitě ji poznamenalo. Zdá se, že ta jednání byla poměrně napjatá. Václav Klaus přiznal, že když se vlastně tato návštěva plánovala ještě před rokem, kdy se o radaru vůbec nemluvilo, tak se očekávalo, že to bude taková velmi příjemná návštěva v přátelském duchu. A bohužel se to tedy nekonalo, i když, jak říkám, přece jenom Rusové skutečně tyto otázky oddělují. Oni to vnímají tak, že o radaru se nerozhoduje v Praze, ale v jiných světových metropolích, proto nám to tolik nevyčítají. Na tiskové konferenci se stalo to, že Václav Klaus říkal, že on může ujistit Moskvu, že z české strany radar není nijak namířen proti Rusku - a Vladimir Putin ho přerušil a řekl, že to oni v Rusku dobře chápou, protože Česká republika radar řídit nebude."

Pojďme k té druhé části jednání. S prezidentem Klausem do Ruska letěla poměrně početná delegace podnikatelů. Co vlastně dojednali?

"Byla uzavřena celá řada kontraktů. Ten rekordní kontrakt byl na rekonstrukci firmy Uralvagonzavod - české firmy tam dodají úplně nové zařízení a tento kontrakt je na sumu ve výši jedné miliardy eur. Kromě toho byly uzavřeny další kontrakty, například na rekonstrukci moskevské telefonní sítě a řada dalších. Česká republika má samozřejmě zájem zvyšovat obchod s Ruskem, má výrazný deficit platební bilance s Ruskem, protože my přece jenom v Rusku kupujeme ropu a plyn za obrovské částky a nevyvážíme do Ruska tolik."

Český prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Český prezident po svém doprovodu požadoval, aby hovořil rusky, sám na tiskové konferenci vystupoval v ruštině. Jak to bylo přijato ruskou stranou? A jak naopak českou delegací?

"Já myslím, že Rusové samozřejmě byli rádi, samozřejmě to rádi uvidí a uslyší. U české delegace nevím, jak to bylo přijato, myslím si, že přece jenom trošičku s napětím, protože ne všichni naši ministři a poslanci mluví dobře rusky. A bohužel Václav Klaus víceméně zakazoval tlumočníkům tlumočit a vždycky na začátku jednání říkal, že se může jednat bez překladu. A trošku bych řekl, že naši představitelé ne vždycky všechno rozuměli, takže to možná v některých momentech bylo přece jenom i na škodu."