Ničivé dopady ruské agrese pociťuje celý svět, řekl Pavel v OSN. Vyzval k jednotě a podpoře Ukrajiny

Petr Pavel na Valném shromáždění OSN

Prezident Petr Pavel promluvil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Hlavním tématem jeho projevu bylo odsouzení ruské agrese a výzva k pokračování podpory Ukrajiny. Pavel také kritizoval vojenské aktivity Číny v Tchajwanském průlivu i postup Íránu a KLDR a jejich testy jaderných a mezikontinentálních balistických raket. Po šesti letech to bylo poprvé, co na valném shromáždění vystoupila česká hlava státu.

Prezident Petr Pavel na Valném shromáždění OSN v New Yorku | Foto: Frank Franklin II,  ČTK/AP

„Bezpečnost Ukrajiny znamená i naši vlastní bezpečnost. Od Afriky, přes Evropu, Latinskou Ameriku až po Asii. Apeluji na vedoucí představitele svobodného světa, aby udrželi svoji jednotu a podporu Ukrajiny. Hrozby, kterým čelíme, jsou globální a propojené. Kvůli Rusku a hrstce dalších zemí je dnes náš svět nebezpečnějším a drsnějším,“ uvedl v projevu Petr Pavel, který mluvil jako v pořadí 31. prezident v první den Valného shromáždění.

Zdůraznil v něm, že ruská invaze na Ukrajinu představuje jasné porušení Charty OSN a mezinárodního práva. „Rusko se musí bezpodmínečně stáhnout z celého území Ukrajiny v rozsahu jejích mezinárodně uznávaných hranic. Vedoucí představitelé Ruska musí nést odpovědnost za zločin agrese vůči svému sousedovi,“ uvedl český  prezident.

Připomněl, že Česko má zkušenosti s válkami a intervencemi a také s letitou sovětskou vojenskou okupací. To Čechy podle něj naučilo, co znamená, když se uplatňuje právo silnějšího. Státníkům také řekl, že Česko chce na globální scéně hrát aktivní a odpovědnou roli.

Prezident Petr Pavel na Valném shromáždění OSN v New Yorku | Foto: Richard Dew,  ČTK/AP

„Se současnými globálními výzvami se nikdo nedokáže vypořádat sám. Právě proto silně podporujeme reformy, které navrhuje generální tajemník OSN. Česko proto oznámilo kandidaturu na nestálé členství v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů v letech 2032 a 2033,“ připomněl Pavel.

Obnova Ukrajiny může být podle české hlavy státu největším rekonstrukčním počinem v novodobé historii. „Podporujeme zřízení Registru škod způsobených ruskou armádou a vyzýváme všechny státy, aby se k tomuto úsilí připojily,“ uvedl.

Česko podle Pavla bude Ukrajinu v její oprávněné obraně podporovat tak dlouho, jak bude potřeba. Připomněl také, že Česká republika pomáhá Kyjevu od začátku války, poskytuje zbraně, munici i humanitární pomoc válkou postiženému ukrajinskému obyvatelstvu.

ČTĚTE TAKÉ

„V poměru k počtu obyvatel přijala moje země nejvíce ukrajinských uprchlíků, převážně žen a dětí. To co si ukrajinský lid skutečně zaslouží, je mír. Nikoliv jen ukončení bojů, ale spravedlivý a trvalý mír založený na podmínkách napadeného, nikoliv agresora, jak tady už uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj,“ dodal Pavel.

Hlava českého státu v projevu také odsoudila vojenské aktivity Číny v Tchajwanském průlivu. Bezpečnost podle Pavla ohrožuje i postup Íránu a KLDR a jejich testy jaderných a mezikontinentálních balistických raket. Znepokojivá je podle něj i situace v Sahelu, kde několik zemí v poslední době zažilo vojenské puče. Prezident naopak ocenil snahu Izraele o normalizaci vztahů s arabskými sousedy a také připomněl, že obrovským rizikem do budoucna je globální oteplování.

Vystihl zahraničněpolitické priority

Petr Fiala | Foto: Úřad vlády ČR

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) prezident Pavel v projevu před Valným shromážděním OSN vystihl zahraničněpolitické priority České republiky, ať už šlo o Rusko, Čínu nebo další výzvy. „Jsem rád, že má Česko po čase na Valném shromáždění OSN zastoupení na nejvyšší úrovni. Dlouhodobě pracuji na tom, aby nejvyšší představitelé státu mluvili v zahraničí jednotným hlasem, a jsem rád, že se to i díky pravidelné koordinaci daří,“ uvedl Fiala.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) považuje především za důležité, že prezident zcela jednoznačně odsoudil ruskou agresi na Ukrajině. „A, že na rozdíl od svého předchůdce, který ji označil za hotovou záležitost, apeloval na stažení ruských vojsk z celého území Ukrajiny v mezinárodně uznávaných hranicích,“ napsala ČTK Pekarová Adamová.

Jan Lipavský | Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

„Oceňuji, že pan prezident v projevu zdůraznil, že svět nemůže před ruskou agresí zavírat oči, že bezpečnost na Ukrajině se promítá do bezpečnosti v Africe, Latinské Americe i Tichomoří. Jsem rád, že česká zahraniční politika opět mluví jednotným hlasem,“ komentoval slova hlavy státu český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který je v New Yorku společně s prezidentem.

klíčové slovo:
spustit audio

Související