MZV: Omezení počtu místních pracovníků na ambasádě v Moskvě bude velkou komplikací

Rozhodnutí o omezení ruských pracovníků na českém velvyslanectví v Moskvě znamená pro Česko významnou technicko-administrativní komplikaci. V tiskové zprávě to uvedlo české ministerstvo zahraničí. Rozhodnutí podle úřadu musí ČR zahrnout do jednání o paritě v otázce počtu pracovníků na obou ambasádách. Agentura TASS v pátek s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí uvedla, že ke konci května se na ruském velvyslanectví v Praze a na české ambasádě v Moskvě sníží počet pracovníků. Na každém zastupitelském úřadě podle ní zůstane po sedmi diplomatech, 25 administrativně technických pracovnících a 19 zaměstnancích najatých na místě. Podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává české velvyslanectví v současnosti zhruba 110 ruských občanů, ruská ambasáda v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 českých občanů.

Na českou stranu v diplomatické roztržce s Ruskem se v pátek postavily tři pobaltské státy, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Na znamení solidarity vypověděly tyto země čtyři ruské diplomaty, z Moskvy vzápětí zaznělo, že Rusko na krok pobaltských zemí zareaguje.  Na znamení solidarity s Českem vyhostilo už ve čtvrtek tři ruské diplomaty také Slovensko. Rakousko vyjádřilo solidaritu s Českem, vyhostit ruské diplomaty ale zatím Vídeň nehodlá. Uvedla to s odvoláním na ministra zahraničí Alexandera Schallenberga agentura APA.

Ruský list Kommersant napsal, že vztahy mezi Českem a Ruskem spadly na nejnižší bod v novodobé historii a že diplomatický konflikt přestal být výlučně dvoustranný. Ruský politolog Andrej Kolesnikov z moskevského střediska Carnegie řekl, že ČR se v ruských očích stává součástí pomyslné "osy zla" a rusko-české vztahy se budou dále zhoršovat. Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin prohlásil, že obvinění Ruska z účasti na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích je založeno na "ubohé a nízké lži".

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími osobami 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.