Babiš označil výbuchy ve Vrběticích za teroristický útok, za dřívější vyjádření se omluvil

Jako bezprecedentní teroristický útok na českém území označil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO výbuch ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Před poslanci se zároveň se omluvil za své pondělní vyjádření, že nešlo o státní terorismus, ale o útok na zboží. „Mě to samozřejmě mrzí, protože jsem to tak nemyslel. Byl to odporný a zcela nepřijatelný akt, při němž zemřeli dva naši lidé,“ vysvětloval před poslanci premiér Babiš. Část opozice ve sněmovně požadovala razantní reakci české vlády. Například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala k dalšímu vyhoštění ruských diplomatů. „Teď je ten správný okamžik k těmto krokům přistoupit a ruské velvyslanectví zeštíhlit.“ Předseda KSČM Vojtěch Filip varoval před razantními politickými gesty, které by podle něj zhoršily vztahy s Ruskem.

Česko kvůli možnému zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli podle českých úřadů napojeni na ruské tajné služby.  Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, čímž podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) paralyzovalo její chod. Velvyslanci v členských zemích Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO) se mají obrátit na vlády a požádat spojence o solidaritu a kolektivní akci, řekl Hamáček. Mimo jiné Česko žádá o to, aby země zvážily předvolání ruských velvyslanců nebo kolektivní akci, která by směřovala k solidárnímu vyhoštění identifikovaných příslušných ruských zpravodajských služeb z členských států EU a NATO.

Mezi vyhoštěnými ruskými diplomaty je i vojenský přidělenec

Mezi osmnácti vyhoštěnými ruskými diplomaty, které české úřady identifikovaly jako důstojníky tajných služeb, je i oficiální vojenský a letecký přidělenec v Praze Viktor Viktorovič Buďjak. Vyplývá to z označení kufrů na ruzyňském letišti na fotografiích Českého rozhlasu a jejich porovnání s aktuálním seznamem ruských diplomatů v Praze. Vyhoštění vojenského přidělence potvrdil i zdroj z bezpečnostních složek. Buďjak ve funkci loni nahradil Jevgenije Borisenka, který byl v Česku zatčen při nelegálním nákupu speciální nábojů do odstřelovacích pušek. Na tuto kauzu upozornil Radiožurnál s tím, že Borisenka české tajné služby považovaly za vysokého důstojníka ruské rozvědky GRU. Černý nákup munice měl být podle českých zpravodajců součástí skryté akce této vojenské tajné služby.

Sněmovní výbory vyzvaly k dorovnání počtů českých a ruských diplomatů

Zahraniční výbor vyzval vládu, aby narovnala počty diplomatů na na české ambasádě v Moskvě a na ruském velvyslanectví v Praze. Výbuch označil za teroristický útok. Podobné usnesení přijaly i výbor pro obranu a bezpečnostní výbor. Poslanci zároveň odsoudili útoky ruských speciálních jednotek ve Vrběticích. Po Rusku chtějí omluvu, náhradu škody i odškodnění pro pozůstalé po obětech výbuchu.