Rusko bylo podle Babiše zapojeno do výbuchu munice ve Vrběticích. ČR vyhostí 18 Rusů

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Premiér Andrej Babiš na mimořádné tiskové konferenci prohlásil, že Česko je svrchovaný stát a musí na toto bezprecedentní zjištění reagovat. Česko kvůli tomu vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb.

Ministr vnitra Jan Hamáček v České televizi uvedl, že výbuch ve Vrběticích zřejmě neměl nastat v ČR. Policie podle něj pracuje s variantou, že munice měla explodovat později v Bulharsku. ČR podle Hamáčka požádá Rusko o vyslechnutí agentů GRU, kteří zřejmě stáli za otravou Skripala i výbuchy ve Vrběticích. Nevěří, že Rusko vyhoví.

Podporu České republice vyjádřila na twitteru americká ambasáda v Praze, Británie, Lotyšsko, Slovensko a nově také Polsko. Členské státy EU by mohly solidárně s ČR vyhostit ruské diplomaty, byl by to obvyklý krok, řekl Hamáček. Ruští politici v prvních reakcích označili tvrzení českých vládních politiků za absurdní a očekávají odvetné kroky vůči českým diplomatům. Šéf výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij uvedl, že rozhodnutí České republiky je snahou Západu odvést pozornost od aktivit organizované skupiny plánující převrat v Bělorusku.

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka v souvislosti s českou reakcí na kauzu Vrbětice a vyhoštěním 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze uvedl, že "takhle se chová sebevědomá a hrdá země". Uvedl to na twitterovém účtu BIS.

Hamáček bude o Vrběticích mluvit v pondělí s ostatními ministry zahraničí EU

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), nyní pověřený i řízením ministerstva zahraničí, bude o případu výbuchu muničního areálu ve Vrběticích mluvit v pondělí na zasedání ministrů zahraničí EU. Čeští velvyslanci při Evropské unii a NATO mají podle jeho instrukcí o kauze informovat spojence v obou organizacích. Prezident Miloš Zeman se k vyhoštění ruských diplomatů a informacím o výbuchu ve Vrběticích šířeji vyjádří příští neděli v televizi Prima.

Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) uvedla, že po došetření případu ruského zapojení do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích by Česko mělo požadovat po Rusku odškodnění. Náklady na odstranění následků výbuchů v roce 2014 podle ní dosáhly zhruba jedné miliardy korun. Zapojení Rusů do výbuchu ve Vrběticích je největší útok na republiku od roku 1968, řekl na Primě šéf zahraničního výboru sněmovny Ondřej Veselý (ČSSD).

Mnozí opoziční politici považují informace o zapojení ruských agentů do exploze vrbětického areálu za skandální a vyzvali Babiše, aby téma nastolil při jednání NATO i Evropské unie. Babiš ještě v sobotu večer hovořil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a o kauze Vrbětice ho informoval.

Koalice spolu považuje zapojení ruských tajných služeb za státní terorismus

Opoziční koalice Spolu pokládá informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích ze strany Ruska za státní terorismus. Chce také od vlády slyšet, za jakých okolností byl odvolán šéf diplomacie Tomáš Petříček a zda se ministr Jan Hamáček nechystal do Ruska ve chvíli, kdy už měl informace o ruské stopě ve Vrběticích, poznamenal lídr lidovců Marian Jurečka. Představitelé České republiky by měli podle něj žádat po Moskvě omluvu. Šéf ODS Petr Fiala prohlásil, že informace o zapojení ruských agentů do výbuchu ve vrbětickém areálu jsou šokující a znamenají novou bezpečnostní situaci.

Hamáček uvedl, že chystaná cesta do Moskvy pomáhala  k zastření příprav vyhoštění Rusů z ambasády v Praze. Věděl předem, že do Ruska nepoletí.

Policie pátrá po dvou mužích s ruskými pasy

Čeští kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu pátrají po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v době výbuchu ve Vrběticích pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Policie v noci na dnešek odvezla na služebnu sedm lidí, kteří potřísnili kečupem zeď ruského velvyslanectví v Praze. Věc vyšetřuje jako přestupek. Zásah se podle něj obešel bez donucovacích prostředků a bez komplikací. ČTK to řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Kečup měl symbolizovat krev a připomenout dvě oběti výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích.

Mohutná exploze ovlivnila život v obcích na několik let

Mohutná exploze muničních skladů v roce 2014 vyděsila místní obyvatele a na několik let ovlivnila život v okolních obcích. Zemřeli dva lidé. V prosinci 2014 pak kvůli další hrozící explozi muselo být z okolních obcí evakuováno bezmála 2000 lidí. "Skladů je tam více než 30. Materiálu tam bylo daleko víc a kdyby nastala řetězová reakce, tak o tom nechci ani přemýšlet," upozornil starosta.

Likvidace následků explozí v muničním areálu ve Vrběticích zabrala šest let. Policejním pyrotechnikům prošlo pod rukama při ohledání místa činu přes 13.000 kusů munice, dalších 1800 pak při povrchovém sběru. Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu.