Zeman: Česko by mělo vyčkat na výsledky vyšetřování výbuchu ve Vrběticích

Prezident Miloš Zeman vyzval, aby se počkalo na výsledky vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.  Řekl to v mimořádném projevu na CNN Prima News. Uvedl, že policie i Nejvyšší státní zastupitelství mají v kauze jeho plnou důvěru. Přeje si, aby na vyšetřování byla nasazená maximální kapacita  a aby občané České republiky měli plnou informovanost a nic se neutajovalo. Uvedl také, že podle zprávy Bezpečnostní informační služby neexistují žádné důkazy o tom, že by dva ruští agenti ve vrbětickém areálu opravdu byli. "Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné," uvedl. Pokud by se ukázalo, že bylo oprávněné, mělo by Rusko podle prezidenta za výbuch muničního skladu zaplatit. "Ač podporuji korektní vztahy se všemi významnými zeměmi, je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristický čin zaplatila například neúčastí v tendru na Dukovany. Pokud naopak podezření bude vyvráceno, pak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život. Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování a poté teprv rozhodněme," uvedl prezident.

Připomněl, že vyšetřovatlé pracují s dvěma verzemi. "Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny," dodal Zeman.

Prezident ke kauze promluvil po týdnu od jejího otevření poprvé.  V projevu se nevyjádřil k navazující diplomatické roztržce s Ruskem. Česko po odhalení zjištění bezpečnostních složek vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko angažmá odmítá a v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Ve čtvrtek ministerstvo zahraničí rozhodlo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka.

Prezidentův projev kritizuje většina opozice

Například podle ODS nebo TOP 09 v projevu prezidenta nezaznělo nic nového. Lidovcům nebo Pirátům pak vadí, že Zeman podle nich zpochybnil roli Bezpečnostní informační služby. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan pak kritizoval, že prezident podle něj zveřejnil utajované informace. "Myslím si, že pan prezident svými slovy otevřel dveře pro dezinformační hru druhé strany, tedy Ruské federace," uvedl. Také podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) sděloval prezident údaje z živého případu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost Česka. Některé informace naopak vynechal.

Zemanův projev naopak ocenili zástupci hnutí SPD a také komunisté. Podle jejich poslance Jiřího Dolejše je důležité, že prezident zdůraznil, že ruská účast na výbuchu ve Vrběticích zatím není potvrzená. "Pochopitelně si nemohl nevšimnout, že v případném trestně-právním řízení je dosud absemce důkazů," řekl Dolejš.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na twitteru napsal, že je rád, že prezident v projevu potvrdil, že podporuje kroky vlády. Naopak poslanec Jaroslav Bžoch (ANO) kritizoval, že Zeman k výbuchům ve Vrběticích nezaujal jasné stanovisko.