Česko vyhostí tři ruské diplomaty v reakci na útok v Británii

Ilustrační foto: wellingtonstravel on Foter.com / CC BY

Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Je to výraz solidarity s Británií po útoku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok použitého k útoku v Británii.

Ilustrační foto: wellingtonstravel on Foter.com / CC BY
Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským a o vypovězení ho informoval. Tři členové ruského diplomatického personálu musí opustit Česko do 1. dubna. Za prezidentem Milošem Zemanem přijeli do lánského zámku kvůli vyhoštění členů ruského diplomatického personálu z Česka ředitel Bezpečnostní Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Informovala o tom Česká televize.

Jedná se o koordinovanou akci zemí Evropské unie a Spojených států. Vyhostit ruské diplomaty kvůli útoku nervovou látkou v Salisbury se rozhodlo zatím 14 členských zemí EU, uvedl předseda Evropské rady Tusk. Nevyloučil zároveň, že v nadcházejících dnech a týdnech budou následovat další společná evropská opatření, včetně možných nových vyhoštění ruských diplomatů. Tusk před novináři zdůraznil, že unie je a zůstane kritická ke krokům ruské vlády, vyjádřil ale také zároveň soustrast občanům Ruska v souvislosti s tragickým požárem obchodního centra v sibiřském městě Kemerovo.

Nejvíc ruských diplomatů vyhostily Spojené státy

Sergej Skripal | Foto: public domain
Prezident USA Donald Trump v reakci na kauzu Skripal nařídil vyhoštění 60 Rusů a uzavření konzulátu v Seattlu. Mezi vyhoštěnými je 12 diplomatů z mise v New Yorku. Přidalo se Polsko, Francie, Německo. Každá ze zemí vypověděla po čtyřech diplomatech. Rusko podle zemí EU dostatečně nespolupracuje při vyšetřování útoku na Skripala. Vypovězení tří ruských diplomatů vzápětí oznámila Litva, jednoho vypovídá Lotyšsko. Estonsko vyhostilo ruského vojenského přidělence. Ukrajina ze země vypověděla třináct ruských diplomatů.

Ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok počátkem března. Británie z odpovědnosti obvinila Rusko. Moskva zodpovědnost odmítla a představitelé ruské diplomacie opakovaně uvedli, že Česko je mezi zeměmi, které mají schopnosti potřebné pro výrobu novičoku. Ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení označilo ruské výroky za urážlivé a zcela nepodložené.