Premiéři Polska, Slovenska a Maďarska vyjádřili solidaritu s Českem kvůli Vrběticím

Premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4), Polska, Slovenska a Maďarska, vyjádřili solidaritu s Českem kvůli ruskému zapojení do výbuchu v roce 2014. Současně odsoudili nepřiměřená ruská opatření, přijatá v odvetě za vyhoštění ruských diplomatů z Česka. Uvádí se to v prohlášení z videokonference předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky. Tu svolal na polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož země nyní V4 předsedá. Podle vyjádření polských diplomatů na pořadu virtuálního summitu měly být "nedávné sabotážní činy Ruska v Česku" a koordinace společného postoje zemí V4 vůči agresivní ruské politice. "Společně s českým premiérem rozhodně odsuzujeme nezákonné a násilné počínání ruských zpravodajských agentů. Nedovolíme, aby tyto akce rozdělily Evropu. Země Visegrádské skupiny jsou rozhodnuty společně s dalšími členskými státy Evropské unie podniknout kroky k posílení naší odolnosti," zdůrazňuje se v prohlášení.

AFP: Rumunsko vyhostí v solidaritě s Českem ruského diplomata

Rumunsko vyhostí ze země ruského diplomata, uvedlo  v pondělí rumunské ministerstvo zahraničí. Podle agentury AFP je krok Bukurešti výrazem solidarity s Českem, které se dostalo do roztržky s Moskvou kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.  Na znamení solidarity s ČR již minulý týden vypověděly ruské diplomaty také Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Diplomatická roztržka mezi Prahou a Moskvou se rozhořela v sobotu 17. dubna kvůli důvodným podezřením české strany, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za výbuchy ve Vrběticích v roce 2014. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 lidí z ruské ambasády v Praze, Moskva pak 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě. Později české ministerstvo zahraničí informovalo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května. Rusko následně oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".