Český rozhlas: Stát zaplatí za pronájem gripenů o miliardu méně

Český stát zřejmě zaplatí za desetiletý pronájem 14 stíhaček Jas-39 Gripen méně než 21 miliard korun, za něž Švédsko tyto letouny původně nabídlo. Jak uvedl Český rozhlas 1 - Radiožurnál, vyjednavačům se podařilo cenu snížit o miliardu. Švédsko navíc dodatečně vycvičí deset českých pilotů a 25 techniků, což bude znamenat další úspory v řádech stovek milionů.

"Kromě snížení celkové ceny pronájmu se nám podařilo navíc zahrnout do této ceny i některé naše požadavky, které šly za rámec původních požadavků, zejména se jedná o dodatečný výcvik personálu, pilotů i techniků po dobu deseti let," řekl rozhlasu plukovník Vladimír Ficanec, který se Švédy o podmínkách pronájmu vyjednával. Bližší informace nechce ministerstvo obrany sdělit do doby, než smlouvy mezi Prahou a Stockholmem projedná vláda. Ministři jejich návrhy dostanou na stůl možná příští týden.

Vojensky neutrální Švédsko by mohlo podle Radiožurnálu poskytnout České republice také některé poznatky obranného průmyslu - například o ochraně proti zbraním hromadného ničení, na níž se Česko v rámci NATO specializuje.

Česká strana od začátku vyjednávání usilovala nejen o snížení ceny, ale také o co nejlepší vybavení letounu. Ministerstvo obrany trvá například na tom, aby gripeny byly vybaveny americkými protiletadlovými střelami středního doletu AMRAAM, bez nichž by jejich bojová účinnost byla nízká. Česká strana v podmínkách smlouvy požaduje také to, aby stíhačky uměly rozeznávat cizí a vlastní letouny. Požadavky české strany, které původní švédská nabídka neobsahovala, nebudou podle ministerstva obrany v žádném případě znamenat zvýšení ceny.

Vláda se koncem loňského roku rozhodla pověřit ministerstvo obrany exkluzivním vyjednáváním o švédské nabídce na základě doporučení odborné komise. Gripenům dala přednost před nabídkou belgických modernizovaných F-16 a podobných letadel z Nizozemska. V soutěži byly ještě Kanada se stroji F/A-18 a Spojené státy, které nabízely starší variantu rozšířených F-16. Švédské stíhačky mají příští rok nahradit dosluhující letouny MiG-21.