Čeští hokejisté porazili Slovensko, Adamczyková Královnou bílé stopy, stříbrný judista Krpálek

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš Sedlák. Ve federálním derby tak uspěli na velké mezinárodní akci popáté za sebou. V dalším zápase základní skupiny B v lotyšské metropoli se svěřenci trenéra Kariho Jalonena utkají v neděli od 19:20 SELČ s Kazachstánem. Duel se Slovenskem přinesl hned v úvodní třetině nejen všech pět branek a obrat českého týmu, ale i dva tvrdé zákroky slovenských beků. Patrik Koch trefil ramenem na hlavu útočníka Filipa Chlapíka, který sice pokračoval ve hře, ale musel ve třetí třetině odstoupit. Mislav Rosandič za faul kolenem na forvarda Jiřího Černocha dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková se stala počtvrté v kariéře Královnou bílé stopy. Třicetiletá rodačka z Vrchlabí ovládla anketu Svazu lyžařů ČR díky úspěšnému návratu po těžkém zranění a letošnímu triumfu na mistrovství světa v gruzínském Bakuriani. Na trůnu vystřídala lyžařku a snowboardistku Ester Ledeckou, která většinu sezony laborovala se zraněním klíční kosti. Druhý skončil běžec na lyžích Michal Novák, třetí byla slalomářka Martina Dubovská.

Judista Lukáš Krpálek má poprvé v kariéře světové stříbro, na třetí světový titul dvojnásobný olympijský vítěz nedosáhl. Ve finále kategorie do 100 kilogramů podlehl Armanu Adamjanovi, který mohl na šampionátu v Dauhá startovat díky nedávnému rozhodnutí mezinárodní federace IJF povolit vybraným ruským judistům účast v neutrálních barvách. Krpálek dotáhl duel do prodloužení, ale pak dostal třetí napomenutí a prohrál.

Hokejový útočník David Pastrňák z Bostonu figuruje po Ted Lindsay Award rovněž mezi trojicí finalistů na zisk prestižní Hart Trophy. O post nejužitečnějšího hráče základní části NHL se uchází i Connor McDavid z Edmontonu a další forvard Matthew Tkachuk z Floridy. Jména finalistů zveřejnila NHL na webu. Pokud by cenu získal Pastrňák, stal by se jejím třetím českým držitelem po brankáři Dominiku Haškovi a útočníkovi Jaromíru Jágrovi. Oba velikáni vládli lize tři sezony po sobě. Hašek vyhrál dvakrát za sebou v ročnících 1996/97 a 1997/98, Jágr jednou hned po něm.

Jiří Přívratský vyhrál v Baku opět po měsíci závod Světového poháru v třípolohové střelbě z libovolné malorážky. Stejně jako v dubnu v Limě byl třetí jeho reprezentační kolega Petr Nymburský. Mezi Čechy se dnes vklínil jen Ukrajinec Serhij Kuliš. Triumfem v Baku si Přívratský více než spravil náladu po páteční soutěži ve vzduchovce, v níž mu o desetinu bodu unikl postup do osmičlenného finále.

Kajakář Josef Dostál na Světovém poháru v rychlostní kanoistice v Szegedu na kilometrové trati suverénně vyhrál finále B a spravil si chuť po pátečním semifinále, ve kterém dojel až čtvrtý. Nejlepšího tuzemského kajakáře Dostála v Szegedu limitují bolavá záda, přesto dnes porazil druhého Litevce Andreje Olijnika o více než půl sekundy.